”Sunt uşor nemulţumit de ordinul ANRE că lasă la latitudinea furnizorilor să ofere acel discount. Este adevărat că toţi cei 4 furnizori au declarat public că vor face acest discount, dar eu vreau să văd că acest lucru se întâmplă, după ce vin facturile pe lunile ianuarie, februarie, martie...”, a scris, sâmbătă, pe Facebook, Virgil Popescu, informează News.ro.
Ministrul a precizat că Ordonanţa de Urgenţă pentru reglementarea situaţiei trecerii în serviciul universal este în continuare în circuitul de avizare.
”Partea bună a ordinului e că obligă furnizorii să vină către clienţi şi să ofere cele mai bune preţuri. Vreau să fie clar în continuare un lucru esenţial: trebuie să punem clientul în centrul pieţei liberalizării şi NU furnizorul”, a mai scris Popescu.
Ordinul ANRE pentru aprobarea condiţiilor de furnizare a energiei electrice de către furnizorii de ultimă instanţă şi pentru modificarea si completarea Contractului - cadru
de furnizare a energiei electrice la clienţii casnici ai furnizorilor de ultimă instanţă, aflat în dezbatere publică, prevede că ”furnizorii de ultimă instanţă au obligaţia să transmită clienţilor din serviciul universal oferta concurenţială cu valoarea cea mai mică, care include preţul energiei electrice active, costurile furnizorului şi profitul, precum şi tarifele reglementate pentru servicii, fiind interzisă includerea unor componente fixe exprimate în lei/zi sau lei/lună”.
”Furnizorii de ultimă instanţă pot să aplice clienţilor casnici din serviciul universal, fără discriminare şi condiţionalitate, o reducere comercială începând cu data de 1 ianuarie 2021 şi până la cel puţin 30 iunie 2021, egală cu diferenţa dintre preţul din oferta de serviciu universal aplicabila în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2021 şi preţul din oferta concurenţială prevăzută la alin. (2) valabilă la data de 1 ianuarie 2021”, se mai arată în document.
UN alt articol al Ordinului prevede că ”furnizorii de energie electrică care încheie contracte cu clienţii casnici din serviciul universal pot să ofere o reducere la preţul din oferta concurenţială care să permită recuperarea de către client a diferenţei faţă de preţul de serviciul universal aplicat în perioadă cuprinsă între data de 1 ianuarie 2021 şi data intrării în vigoare a contractului în regim concurenţial/serviciu universal după caz”.
”Începând cu data de 1 iulie 2021, în cazul clienṭilor casnici care nu au încheiat cu un furnizor un contract concurenṭial cu intrare în vigoare până la data de 1 iulie 2021, consumul de energie electrică realizat de la respectiva dată se facturează de către furnizorii de ultimă instanṭă cu un preṭ egal cu preṭul din oferta de serviciu universal în vigoare începând cu data de 1 iulie 2021”, se mai prevede în document.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunţat, la începutul săptămânii, că ANRE modifică Ordinul care prevedea că toţi consumatorii care nu au contracte pe piaţa concurenţială vor fi trecuţi automat în piaţa serviciului universal, dacă nu modifică contractele în 30 de zile. Perioada de preschimbare a contractelor urmează a fi prelungită până la 30 iunie.
„Cel puțin până la data de 30 iunie 2021, clienții casnici vor primi din partea furnizorului actual cea mai bună ofertă, fără abonament, și vor putea beneficia de o reducere comercială care să acopere diferența dintre prețul din oferta de serviciu universal aplicabilă în primul semestru al anului 2021 și prețul din oferta concurențială cu valoarea cea mai mică”, a transmis miercuri ANRE, când a anunțat aprobarea ordinului privind simplificarea tranziției de la serviciul universal la piața concurențială pentru clienții casnici.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat la începutul săptămânii că noul ordin al ANRE privind liberalizarea de pe piața energiei va prelungi contractele clienților cu șase luni, iar furnizorii vor putea acorda discount la prețul concurențial.