Expoziţia, care prezintă istoria relaţiilor dunărene şi maritime, evocă perioada de construire a liniilor de transport cu vapoare cu aburi, precum şi dezvoltarea economică a localităţilor dunărene. Expoziţia sintetizează, cu ajutorul unor documente de epocă, experienţele călătorilor de pe vasele cu aburi, oferă o hartă a raportului călătoriilor, precum şi a liniilor de demarcare dintre orient şi occident, elementul principal fiind experienţa traversării Cazanelor şi Strâmtorii Porţile de Fier.La acest eveniment cultural vor participa în calitate de invitați:- E.S. Zákonyi Botond, ambasadorul Ungariei la București- Directorul Institutului Maghiar din București - Kosa Andras Laszlo- Președintele Consiliului Județean Mehedinți – Av. Aladin Georgescu- Ministrul Energiei – Virgil Popescu- Prefectul județului Mehedinți – Cristinel Pavel- Primarul municipiului Drobeta Turnu Severin – prof. Marius Screciu- Consulul onorofic al Ungariei la Drobeta Turnu Severin – Endre Molnar - Parlamentari de Mehedinți
În calitate de organizator al acestui eveniment cultural, managerul Muzeului Regiunii Porților de Fier, Prof. drd. Doinița Mariana Chircu va adresa un cuvânt de bun venit oaspeților și le va prezenta expozițiile muzeale realizate intr-un nou concept.
Expoziţia poate fi vizitată până pe data de 30 iunie.
Virgil Popescu, Ministrul Energiei:
„Mulțumesc mult pentru invitația de astăzi. Este o plăcere pentru mine ca în orașul meu, în această clădire frumoasă și nouă a Muzeului Porților de Fier să asistăm la o expoziție, o bucățică din istoria noastră comună, istoria Dunării, o Dunăre care leagă poparele, civilizațiile, o Dunăre care izvorăște din munții Pădurea Neagră și merge până în Marea Neagră. Dunărea aceasta ne-a legat, ne leagă și ne va lega și asta înseamnă că este un legământ, ca popoarele noastre să beneficieze de această Dunăre.
Da, așa cum a mai zis și doamna director, Dunărea ne oferă mult, ne oferă și transport și energie iar Porțile de Fier I și II sunt mândria acestei Dunări, sunt mândria energiei românești. Aici se produce practic majoritatea, peste 50% din energia hidro pe care România o consumă în momentul de față și este o onoare pentru noi toți să locuim în această zonă plină de istorie.
Nu trebuie să uităm că tot aici, la Turnu Severin, în acest muzeu, avem piciorul podului lui Apolodor. Tot aici, în acest picior al podului a fost podul lui Apolodor, poarta de intrare în Dacia, de unde ne tragem toți românii originile și de aici practic ne-am născut.
Cred că Dunărea ne va lega, cred că Dunărea ne va apropia pe toți și cred că Dunărea ne va aduce bunăstare tuturor și îmi doresc ca să existe cât mai multe expoziții, cât mai multe manifestări, să punem în valoare acekastă zonă mirifică pe care România o are iar eu mă voi zbate pentru a pune în valoare județul nostru Drobeta Turnu Severin, Clisura Dunării, , Muzeul Porțile de Fier, pentru că avem ce arăta tuturor iar turismul în această zonă de țară, în această parte a țării trebuie pusă în valoare. Vă mulțumesc!”
Cristinel Pavel, Prefectul județului Mehedinți:
„Vă mulțumesc și eu pentru invitație. În primul rând vreau să vă spun „bine ați venit în orașul și județul nostru” domnule ambasador! Sper că aveți timpul necesar și suficient ca să vizitați Severinul, un oraș atât de frumos și un loc plin de încărcătură istorică. În plus beneficiați și de un ghid excelent în persoana domnului consul Endre Molnar.Vreau să vă spun că este primul eveniment cultural la care particip după o lungă perioadă de timp și asta din cauza pandemiei prin care trecem cu toții iar bucuria este cu atât mai mare, prin faptul că ne faceți onoarea de a fi în mijlocul nostru, la versinsajul acestei expoziții interesante privind navigația pe Dunăre, organizat de către Institutul Cultural Maghiar.Domnule ambasador, vă doresc să vă simțiți cât mai bine în orașul și județul nostru!”
Aladin Georgescu, Președintele Consiliului Județean Mehedinți:
„Exelența voastră domnule ambasador, permiteți-mi să vă spun și eu, în calitate de gază, alături de doamna manager și de domnul consul Molnar, „bine ați venit în județul nostru” pentru că avem un județ frumos care merită vizitat și sunt convins că din timpul dumneavoastră, puțin liber, pe care îl aveți, să vă rupeți o părticică, să-l petreceți în județul nostru, să vedeți ceea ce avem și noi aici.
Pe de altă parte, ideea dumneavoastră de a organiza această expoziție, cu titulul „Navigația pe Dunăre” la Muzeul Regiunii Porților de Fier, cea mai importantă instituție de cultură, de altfel din județul nostru, este binevenită pentru că pe de-o parte, ne dă și nouă posibilitatea, celor prezenți astăzi aici dar și celorlalți vizitatori care timp de o lună, o lună și ceva se vor bucura de ceea ce dumneavoastră ați organizat aici, să cunoască istoria navigației pe Dunăre și în același timp importanța navigației pe Dunăre.
Pentru că toți antevorbitorii mei, au vorbit de Dunăre, aș vrea totuși foarte puțin, nu vreau nici să plictisesc, să vorbesc și eu despre importanța fluviului Dunărea pentru România și pentru județul nostru, pentru că din punctul meu de vedere are un potențial extrem de ridicat pentru economia României, pe de-o parte așa cum spunea și domnul ministru, potențialul ridicat hidro-energetic aduce venituri bugetului statului, însă pe de altă parte nu trebuie să pierdem din vedere până la urmă scopul pentru care dumneavoastră ați făcut această expoziție și anume acela de a scoate în evidență potențialul pe care Dunărea l-a avut și pe care îl are în continuare în ceea ce privește traficul de mărfuri pe Dunăre și sperăm noi ca în perioada următoare să se mute din ce în ce mai mult din traficul de mărfuri de pe calea rutieră pe calea fluvială și acest lucru s-a putut s-a dovedit în perioada anterioară, mai ales că prin realizarea celor două hidrocentrale de la Porțile de Fier I și II, dar mai ales în ceea ce privește hidrocentrala de la Porțile de Fier I s-a permis să se navigheze în condiții foarte bune pe Dunăre.
Nu în ultimul rând, ținând cont de faptul că Muzeul Regiunii Porților de Fier are atâtea obiective istorice care trebuie vizitate și nu este suficient să fie vizitate doar de mehedințeni și de locuitorii județelor limitrofe, Dunărea având capacitatea de a fi navigabilă, are un potențial deosebit de ridicat pentru transportul de persoane în scop turistic și după o pauză de mai mult de 10 ani în care muzeul nostru a fost în reabilitare, așteptăm să crească numărul navelor care vor aduce turiști în Severin și bineînțeles la Muzeul Regiunii Porților de Fier.
Încă o dată vă mulțumesc, vă felicit pentru inițiativa pe care ați avut-o de a organiza aici la noi acest vernizaj și vă doresc să vă bucurați de o ședere plăcută în județul nostru!”
Doinița Mariana Chircu, managerul Muzeului Regiunii Porților de Fier:
„Pentru Muzeul Regiunii Porților de Fier este o onoare să găzduiască această expoziție care are ca tematică transportul fluvial, în trecutul lui de la Viena la Constantinopol. Această activitate s-a născut din colaboarea prin inermediul domnului președinte Molnar de la Institutul Cultural Maghiar din București și suntem de asemenea în măsură să spunem că vine ca o continuare a colaborărilor pe care le-am avut cu muzeul din Ungaria, adică pandemia a întrerupt colaborările noastre dar începâd de astăzi le-am reînnodat capetele și mergem mai departe în organizarea de evenimente culturale, care noi consimderăm că au greutate și că vor fi apreciate de pubilc.
Publicul v-a fi încântat să cunoască istoricul transportului pe Dunăre pentru că importanța transportului pe Dunăre a fost, este și va rămâne majoră în dezvoltarea statelor riverane, Dunărea, bătrânul fluviu care ne-a dăruit de-a lungul miilor de ani atâtea, este pegătită în continuare să fie generoasă și bună, cu condiția ca noi să-i cunoaștem trecutul și să știm cât și până unde putem merge cu darurile ei.”