Joi, 10 Ianuarie 2019 01:11

Patru taxe și impozite la care românii se gândesc la început de an

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

1. Impozitele pe casă și teren Impozitele pe locuință și/sau teren sunt impozite locale și se plătesc la administrațiile financiare locale din fiecare localitate. Nivelul acestora variază, fiind stabilit de către primării.

.Potrivit legii, valoarea impozitului de calculează aplicând o cotă între 0,08% și 2% din valoarea clădirii. Cine plătește până pe 31 martie primește însă o reducere de până la 10%. Nivelul reducerii este stabilit de consiliile locale și variază de la o localitate la alta. Impozitele pe casă și pe teren se pot plăti în două tranșe, din care prima până la 31 martie, iar a doua până la 30 septembrie.

2. Impozitul pe mașină Impozitul pe mașină este tot o taxă locală, astfel că termenul de plată este tot 31 martie, dacă doriți să beneficiați de bonificația de maximum 10%. Impozitul pe mașină se plătește pe baza capacității cilindrice a autoturismului, potrivit legislației fiscale. Pentru motocicletele și mașinile cu motor de până la 1.600 centimetri cubi trebuie să achitați 8 lei pentru fiecare 200 de centimetri cubi, potrivit Codului Fiscal. Astfel, pentru o Dacie Logan cu motor de un litru ar trebui plătit un impozit de 40 de lei. Pentru motor de 1,4 litri trebuie să plătiți 56 de lei. Pentru autoturismele cu capacitatea cilindrică între 1.601 centimetri cubi și 2.000 centimetri cubi trebuie să achitați 18 lei pe fiecare 200 centimetri cubi. Pentru autoturisme cu capacitatea cilindrică între 2.601 centimetri cubi și 3.000 centimetri cubi inclusiv, ar trebui să plătiți 144 de lei pe fiecare 200 de centimetri cubi. Astfel, cei cu mașini puternice vor avea de plătit un impozit mai mare.
3. Plata pentru locul de parcare de domiciliu Tot până pe 31 martie trebuie plătite și locurile de parcare de domiciliu, de către cei care le dețin, în caz contrar acestea urmând să fie vacantate și atribuite altor persoane. Acestea nu sunt însă taxe, ci sunt plătite în baza unui contract, astfel că data-limită poate varia, la fel și tarifele.
4. Depunerea declarației unice și impozitul pe venit Declarația unică trebuie depusă până pe 15 martie de toți românii care obțin venituri din chirii, arendă, drepturi de autor sau au venituri din agricultură. Prin această declarație unică se face regularizarea privind veniturile obținute în 2018 și se estimează cele care ar urma să fie obținute în 2019. Practic, până pe 15 martie se depun două declarații: una care închide anul 2018 și alta estimativă pe 2019. Guvernul va folosi aceste informații pentru a stabili apoi impozitul pe venit și plata contribuțiilor. Impozitul pe venit este de 10%, contribuțiile sociale sunt 25%, iar cele de sănătate – tot 10%.

Citit 2475 ori