Vineri, 11 Ianuarie 2019 23:21

Prevenirea bolilor parazitare- Dr. Săndel Tudosie

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Paraziții sunt ființe care trăiesc pe socoteala organismelor animalelor sau omului, organisme care poartă în cazul acesta denumirea de gazde. Printre paraziți, unii trăiesc în sângele animalelor (cum este cârciagul), alții trăiesc pe suprafața corpului lor (cum sunt căpușele sau râia) și alții în organele interne (limbricii în intestine, gălbeaza în ficat, căpiala în creier și așa mai departe).              

Bolile parazitare cele mai răspândite și care produc cele mai mari pagube sunt cele produse de viermii paraziți. Aceștia pot trăi nu numai în intestinele animalelor, ci și în alte organe ale lor (ficat, plămân, etc.), producând îmbolnăviri grave și pierderi numeroase. Animalele bolnave aruncă afară ouăle paraziților, care ajung la alte animale, îmbolnăvindu-le și pe acestea.            

De unele din aceste boli, cum este gălbeaza, animalele se îmbolnăvesc pășunând pe locuri umede, smârcoase sau adăpostindu-se în bălți sau pârâiașe mici. Uneori animalele se îmbolnăvesc de gălbează consumând fânul recoltat din astfel de locuri umede.   

Alte boli parazitare sunt răspândite de câini: așa cum este cenuroza (căpiala) și echinococoza (bășicile cu apă în plămân și ficat). În intestinul câinelui trăiește viermele adult (o panglică) și ouăle lui sunt răspândite pe pășune, ajungând de acolo în organismul oilor sau  vacilor. Oile bolnave de cenuroză au în creier bășici cu lichid, iar animalele (oile, vacile) bolnave de echinococoză au astfel de bășici în ficat și plămân. Și într-un caz ca și în celălalt ele nu mai pot fi tratate. Dacă la sacrificarea animalelor bolnave se dau câinilor să mănânce aceste organe, iau boala și în intestinul lor se dezvoltă din nou viermele adult (panglica). În felul acesta se răspândește mereu boala. Ea poate fi prevenită numai respectând regulile sanitare care cer ca organele animalelor bolnave de aceste boli să fie distruse (sau îngropate foarte adânc) astfel ca să nu ajungă în hrana câinilor. Pe de altă parte, personalul veterinar va trata câinii de pază împotriva viermilor intestinali, iar câinii fără stăpân vor fi distruși.              

Pentru combaterea bolilor parazitare există astăzi numeroase mijloace. Pentru fiecare caz în parte, medicul veterinar va stabili un plan de măsuri care va prevedea, pe lângă tratarea animalelor bolnave și distrugerea ouălor și larvelor paraziților în afara organismului animalelor. Aceasta se realizeaza prin curățirea și dezinfecția adăposturilor, fermentarea gunoiului dar și prin măsuri mult mai largi ca: desecarea și ameliorarea pășunilor joase și umede, lotizarea pășunilor pe specii și grupe de animale, rotarea pășunilor etc.         

Trebuie avut în vedere că combaterea bolilor parazitare pe lângă că reduce pierderile prin mortalitate, face să crească mult productivitatea animalelor; de aceea toate măsurile stabilite de medicul veterinar trebuie îndeplinite întocmai.

Citit 2722 ori Ultima modificare Luni, 14 Ianuarie 2019 22:01