Marți, 18 Februarie 2020 00:00

Profilul viitorului primar al capitalei ar trebui sa aibă calități de lider pentru gestionarea situațiilor de urgență post-dezastru seismic si, implicit, a crizelor urbane provocate de pandemii, în contextul alertei de coronavirus

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Caravana Urbana da startul la seria de interviuri pe tema “strategii urbane”, unde reprezentanti de renume din mediul politic, universitar, militar, mediu de afaceri si, implicit, societatea civila evalueaza riscurile si amenintarile la adresa securitatii urbane. Primul interviu este acodat de catre Remus Borza, in prezent Deputat al Romaniei si Consilier Onorific al Primului Ministru, care s-a remarcat prin capacitatea sa de a gestiona situatiile de criza, daca luam in considerare reusita sa de a scoate Hidroelectrica din insolventa, transformand-o in cea mai profitabila companie de stat. 

 Caravana Urbana: In ultima perioada o serie de actori politici si-au lansat candidatura in cursa pentru Primaria Mun. Bucuresti. Care ar fi profilul potrivit, din perspectiva dumneavoastra, pentru viitor Primar al Capitalei?

Remus Borza: Profilul viitorului Primar General al Municipiului București, în contextul riscului seismic intr-o Capitala Seismica Europeana, corespunde, din perspectiva mea, cu urmatoarele calitati: forta comunicationala,capacitate personală de intervenție, abilități de organizare a operațiunilor de salvare și de anticipare a altor posibile pericole la adresa siguranței cetățeanului, un puternic simț de responsabilitate, compansiune pentru semeni și sacrificiu și, nu în ultimul rând, capacitati empatice propagabile prin media, retele sociale si interactiunui interumane directe

Caravana Urbana: Este riscul seismic o amenintare reala pentru Mun. Bucuresti?

 

Remus Borza: Indiscutabil! Mai mult de atat, consider ca asigurarea securității si rezilientei urbane ar trebui tratata ca pe o problema de siguranță și securitate națională, mai ales, in contextul “Bucuresti – Capitala Seismica Europeana”. In acest sens, consider ca securitatea si rezilienta seismica a Capitalei ar trebui sa fie dezbătută în CSAT și abordată ca pe o componentă strategica de securitate nationala si, totodata, emergenta viitorului Primar General al Capitalei ca membru in CSAT. De asemenea, este nevoie de o cooperare eficienta și punctuală interinstitutionala la nivel de Mun. Bucuresti, în ceea ce privește protecția, pregătirea și capacitatea de reacție împotriva amenințărilor de natură seismica, chimică, biologică, radiologică și nucleară („CBRN”) si mai ales in contracararea pandemiilor, daca luam in considerare alerta de CORONAVIRUS, declarata recent de OMS.

Caravana Urbana: Avand in vedere ca dumneavoastra ati gestionat criza din Hidroelectrica, care ar fi solutia pentru salvarea Bucurestiului, mai ales ca potrivit declaratiilor publice ale actualului Primar General al Capitalei, Bucurestiul s-ar afla intr-un “faliment nedeclarat”?

Remus Borza: Cutremurele puternice sunt inevitabile, iar Municipiul Bucuresti este a zecea capitala ca importanta in ceea ce priveste expunerea la riscuri de natura seismica. Nivelul pana la care ne putem proteja de efectele lor, atat ca pierderi materiale cat si de vieti omenesti, depinde, in special, de modul in care factorii de decizie si societatea inteleg fenomenul si iau in considerare necesitatea de a cunoaste, invata si mai apoi actiona (investi) in directia minimizarii consecintelor cutremurelor majore. In plus, consecințele unui cutremur puternic se pot estima ȋnaintea apariției evenimentului propriu-zis prin studii de specialitate, evaluarea riscului seismic la care este supusă comunitatea urbană, dând astfel posibilitatea la actualizarea şi creşterea calității planurilor de răspuns la situaţii de urgenţă, îmbunătățirea măsurilor de prevenire a riscurilor semnalate la diverse imobile (clădiri civile, institutii publice, monumente, ambasade etc), creșterea capacității de intervenție ȋn caz de cutremur, dar și securizarea antiseismică a resurselor și infrastructurii critice din Mun. Bucuresti.

Deputat Av. Dr. Remus Borza

Citit 6911 ori