Joi, 10 Iunie 2021 15:42

Propunerea legislativă respinsă de ambele Camere ale Parlamentului

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Proiectul potrivit căruia românii cu vârsta de peste 18 ani puteau beneficia, pe perioada pandemiei de COVID-19, de un venit minim garantat de 1.500 de lei, a fost respins definitiv astăzi la Camera Deputaților.
Propunerea legislativă ce stabilea un venit minim garantat pe perioada pandemiei de coronavirus a fost respinsă de ambele Camere ale Parlamentului. Astfel, proiectul își încheie aici parcursul legislativ și nu poate ajunge să se aplice.

Acesta prevedea ca toți cetățenii majori ai țării noastre să primească de la stat diferența de bani dintre venitul net lunar al acestora și valoarea de 1.500 de lei, astfel încât să nu existe persoane cu venituri lunare mai mici decât această valoare.

Așadar, dacă o persoană ar fi avut, de exemplu, un venit lunar net, adică bani în mână, de 800 de lei, statul ar fi trebuit să-i acorde un ajutor financiar de 700 de lei, astfel încât această să aibă, în total, un venit net de 1.500 de lei pe lună.

Acest ajutor financiar din partea statului, numit în propunerea legislativă „sprijin pentru un trai decent”, ar fi trebuit acordat atât pe perioada în care se aplica starea de urgență, cât și după ridicarea acesteia, timp de șase luni.
La calcularea veniturilor nete ale persoanelor s-ar fi luat în calcul toate veniturile considerate impozabile din Codul fiscal, printre care și veniturile din activități independente, din drepturi de autor, din salarii, din chirii, din activități agricole, din investiții, din pensii, din jocuri de noroc etc.

Pentru a obține diferența de la stat între venituri și suma de 1.500 de lei, cei interesați trebuiau să depună mai multe documente la agenția de plăți și inspecție socială din județul în care locuiesc.

Concret, aceștia ar fi trebuit să transmită autorităților o cerere în acest sens și acte doveditoare ale veniturilor obținute lunar sau, în cazul în care nu puteau demonstra lipsa sau existența oricăror venituri, o declarație pe propria răspundere, documente ce ar fi putut fi transmise și în format electronic.

Măsura propusă era similară cu cea care-i vizează pe pensionari, respectiv acordarea celor cu pensii mici a unei indemnizații sociale, valoarea acesteia fiind, din toamna lui 2020, 800 de lei.

Această măsură urma să-i vizeze și pe pensionari, astfel că și aceștia ar fi putut avea, timp de șase luni de la ridicarea stării de urgență, venituri minime lunare de 1.500 de lei.

Atenție! Această propunere legislativă NU se poate aplica. Fiind respinsă de ambele Camere parlamentare, aceasta și-a încetat traseul legislativ, informează avocatnet.ro

Citit 1462 ori