Miercuri, 12 August 2020 00:00

Puteți lua 2400 de lei. Cine este vizat și ce trebuie să facă

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Anunț major pentru mii de români. Se dau banii înapoi. Cine poate lua 2400 de lei și ce trebuie să facă pentru a obține această sumă în cel mai scurt timp?

Anunțul cel mare vine din partea lui Daniel Funeriu. Într-o postare pe pagina de Facebook, acesta susține că profesorii care nu au primit toți banii din salariu pot primi acești bani înapoi.

Potrivit acestuia, suma de care beneficiază aceștia ar fi de 2400 de lei, iar modul în care banii au fost reținuți este complet ilegal.

„Toți profesorii cărora li s-au luat bani din salariu (pe fluturașul de salariu există un rând 1% sindicat) fără să fi semnat adeziune la sindicat și/sau fără să fi semnat cerere de reținere directă a acestor bani din salariu pot cere toți banii înapoi. La 40 de lei pe lună pe 5 ani puteți lua înapoi 2400 de lei.

E ilegal să vi se rețină bani de pe fluturașul de salariu dacă nu ați solicitat acest lucru”, scrie Funeriu pe Facebook.

Avem cele mai mici cheltuieli pentru Educație

Situația învățământului din România este una dezastruoasă. Potrivit unui raport al Comisiei Europene, în România, cheltuielile pentru educație se numără printre cele mai mici din UE, iar slaba performanță a sistemului de învățământ și de formare nu ajută România să recupereze decalajele față de UE.

Același lucru se întâmplă și în cazul investițiilor pentru educație, care sunt printre cele mai scăzute din UE (3,7% din PIB față de 4,7%).

Totodată, sistemul de învățământ este subfinanțat, iar capacitățile administrative necesare pentru modernizarea acestuia trebuie să fie consolidate. Dobândirea de competențe de bază și digitale este împiedicată de probleme semnificative. Investițiile pentru educație sunt printre cele mai scăzute din UE (3,7% din PIB față de 4,7%).

Acest decalaj este deosebit de relevant la nivelurile învățământului preșcolar și primar, care sunt esențiale pentru prevenirea părăsirii timpurii a școlii, asigurarea egalității de șanse și evitarea inegalităților mai târziu în viață, mai menționează sursa citată.

Totodată, în anul școlar/universitar 2015-2016, sistemul naţional de educaţie a însumat un număr de 3,642 milioane de copii, elevi, studenţi şi cursanţi, în timp ce personalul didactic a ajuns la 237.400 de persoane, echivalentul unui raport mediu de 15 copii la un cadru didactic.

Citit 6103 ori