„Până nu o să introducem ca disciplină obligatorie ”Educaţia pentru sănătate” în şcoli nu o să progresăm în foarte multe domenii, inclusiv în cel al sarcinilor nedorite pentru că ”Educaţia pentru sănătate” nu înseamnă doar educaţie sexuală, înseamnă un concept care trebuie predat de personal didactic instruit în acest sens, adaptat vârstei copilului. Cât timp numai 5% dintre părinţi trimit copiii la ”Educaţie pentru sănătate”, care este o disciplină opţională, şi termină doar 2% dintre aceşti copii modulele de ”Educaţie pentru sănătate”, nu vom progresa.
În noul proiect de Lege a Educaţiei am discutat cu doamna ministru Deca, sper ca această prevedere privind introducerea în curriculă a ”Educaţiei pentru sănătate” să existe. Sper ca în noul proiect al legii învăţământului, la învăţământul preuniversitar să existe această prevedere, sunt optimist”, a declarat, marți, Alexandru Rafla în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurată la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.
Proiectele celor două Legi ale Educației nu s-au aflat pe ordinea de zi a ședinței de guvern de vinerea trecută
Vă amintim că, vinerea trecută, purtătorul de cuvânt al Guvernului României, Dan Cărbunaru, a informat că ministrul Educației a intrat în izolare pentru că a diagnosticată cu Sars-Cov-2, motiv pentru care proiectele celor două Legi ale Educației nu s-au aflat pe ordinea de zi a ședinței de guvern care a avut loc pe data de 24 martie 2023.
„Legile educației nu figurează pe agenda de astăzi deoarece doamna ministru Ligia Deca are încă o situație a stării de sănătate care necesită urmarea recomandărilor medicale de izolare”, a explicat Dan Cărbunaru.
Vă amintim că în ședința de guvern de pe 9 martie 2023, Nicolae Ciucă a anunțat că Legile Educației trebuie validate în maximum două săptămâni, iar apoi vor fi trimise Parlamentului de la București pentru aprobare.
„Pachetul legislativ intră într-o nouă dinamică, cea a dezbaterii și avizării în cadrul Guvernului, interministeriale”, a spus Ligia Deca la momentul respectiv, precizând că peste 1.500 de persoane fizice și juridice au trimis amendamente și că „toate au fost parcurse cu atenție și integrate în măsura în care acest lucru a fost posibil”.