Centrala nouă pe gaze ar urma să aibă o eficienţă de 48%, potrivit proiectului. Centrala va avea importanţă pentru echilibrarea sistemului având în vedere că poate fi pornită în 30 de secunde şi poate ajunge la capacitatea maximă în 2 minute. Atât proiectul centralei noi cât şi parcul fotovoltaic ce va fi construit vor fi finanţate de GSP Power, care va opera centrala, în timp ce Romgaz va livra gazele şi va primi energia electrică. După primirea tuturor avizelor construcţia centralei şi a parcului ar trebui să dureze circa 12 luni. Reprezentanţii companiei nu au spus exact cât va costa investiţia, însă au precizat că preţul nu va fi mai mare de 600.000 de euro pe MW instalat pentru toţi cei 200 de MW.
Gabriel Comănescu, preşedintele şi directorul companiei Grup Servicii Petroliere (GSP), a declarat la eveniment că acesta este doar primul pas către realizarea unei reţele de centrale flexibile de 1.000 de MW.
„Obiectivul nostru este să construim, să dezvoltăm şi să operăm centrale eficiente şi flexibile care să contribuie la asigurarea rezilienţei şi adecvanţei sistemului electro-energetic românesc. Aici, la Halânga este un prim pas spre o reţea consolidată de centrale care vor produce, flexibil, 1.000 MW energie electrică, pentru România. Proiectul nostru transformă un teren contaminat într-o zonă care va genera energie verde. Vorbim despre o investiţie 100% privată, românească, care poate fi materializată, de la primirea tuturor avizelor, în numai 12 luni”, a spus Comănescu.
La rândul, său, Adrian Volintiru, directorul general al Romgaz, a spus că Halânga este proiectul perfect integrat în ambiţiile naţionale s-i europene de a dezvolta, pe termen lung, un sistem cu poluare redusă. Acesta a precizat: „Romgaz este printre cei mai importanţi producători de gaz din Europa. Capacitatea noastră de a potenţa această producţie este direct proporţională cu adaptarea la noile realităţi din piaţa europeană. Gazul este noul combustibil de tranziţie către o integrare totală regenerabilelor în sistem. Halânga este proiectul perfect integrat în ambiţiile naţionale şi europene de a dezvolta, pe termen lung, un sistem cu poluare redusă, care generează, alături de locuri de muncă pentru comunitate, cât şi o sursă de energie verde în locul unui depozit de zgură şi cenuşă care poluează, constant, această zonă de ani de zile”.