În ceea ce privește majorarea pensiilor, ministrul a precizat că ”trebuie să ținem deficitul la 7,1 – 7,4%” și de asemenea, toată lumea trebuie să facă eforturi uriașe. Raluca Turcan a mai adăugat că va anunța momentul la care pensiile vor putea fi crescute.
„Eu doresc indexarea pensiilor în luna septembrie. Evident că ministrul Muncii cere mai mult. Am cerut o creștere importantă a pensiilor. Pe de altă parte, e evident că trebuie să ținem deficitul la 7,1 – 7,4% și trebuie să facem eforturi cu toții. O să anunțăm cu cât vom putea crește propriu-zis pensiile”, a afirmat oficialul liberal din Guvern.
De cealaltă parte însăFlorin Cîțu, premierul țării, s-a arătat reticent în a anunța o majorare a pensiilor în 2021. Acesta menționa că pensiile deja au fost mărite prin lege de la 1 ianuarie.
Ulterior, vicepremierul Kelemen Hunor, liderul UDMR, a precizat că nu există un acord în privința înghețării punctului de pensie.
Ce se întâmplă cu pensiile speciale
În ceea ce privește situația pensiilor speciale, ministrul Muncii preciza săptămâna trecută că acestea vor intra în analiză la Minister. Potrivit acesteia, oficialii caută o formulă juridică prin care principiul contributivităţii să fie asigurat la pensiile speciale.
„Pensiile speciale, cu excepţia pensiilor ocupaţionale, intră şi ele în analiza noastră, în sensul în care suntem în căutarea unei formule juridice, căutăm mai multe variante prin care şi la pensiile speciale să asigurăm un principiu de contributivitate”, spunea Turcan într-o conferință de presă.
„Stagiul de cotizare rămâne evident, vom discuta ce va presupune acest stagiu de cotizare. Nu e un indicator pe care să poţi să îl excluzi. Nu pot să vă prezint acum formula până când nu avem varianta finală”, a adăugat ea.