Vineri, 17 Martie 2023 15:28

Se modifică punctul de pensie dacă va crește vârsta de pensionare!

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Creșterea vârstei de pensionare în România este subiectul de discuție al momentului. Autoritățile spun că proiectul de lege, care prevede o creștere în mod voluntar, vine, de fapt, cu anumite beneficii pentru români, inclusiv modificări ale punctului de pensie. 

Proiectul de lege al liberalilor privind creșterea voluntară a vârstei de pensionare la 70 de ani este unul mai vechi, de pe vremea fostului ministru al Muncii, Raluca Turcan. PNL, prin vocea deputatului Raluca Turcan spune că „nu există pe nicăieri un asemenea proiect”.

În tot acest timp, PSD se opune proiectului, iar discuţia pe această temă trebuie tranşată înainte de a da naştere şi la alte „îngrijorări” pentru români, potrivit secretarului general al partidului, Paul Stănescu.

Cu toate acestea, Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) spune că Guvernul va susține creșterea vârstei de pensionare, astfel încât românii să muncească până la 70 de ani în mod voluntar. Este vorba despre un jalon prevăzut în PNRR, iar țara noastră s-a angajat să existe „o vârstă facultativă de pensionare, iar aceasta să fie vârsta de 70 de ani”, având în vedere că Executivul plănuiește niște facilități fiscale.

Se dau bani în plus la pensie dacă te pensionezi după 65 de ani. Ce se întâmplă cu punctul de pensie

În acest context, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a explicat miercuri despre ce fiscalități fiscale este vorba.

„Într-adevăr, avem cele două lucruri precizate în Planul Național de Redresare și Reziliență. Primul este cel referitor la egalizarea vârstei de pensionare între bărbați și femei. Anul până la care trebuie să ducem la bun sfârșit acest lucru este anul 2035 și, pe de altă parte, avem sistemul de facilități care se referă la sistemul public de pensii şi este opțional pentru cei care, deși au îndeplinit vârsta de pensionare de 65 de ani, hotărăsc să rămână pe piața muncii până la 70 de ani.

Acum încă nu este definit acest sistem de facilități, dar țări precum Polonia au astfel de facilități în care se oferă procente sau, la noi, valori ale punctului de pensie suplimentar, dacă rămân în activitate o perioadă de timp și este prevăzut pe trepte acest sistem.

Decizia este a fiecăruia dintre cei vizați, dacă optează sau nu să rămână activi pe piața muncii.

Este limpede trecut în PNRR

Toate statele membre ale Uniunii Europene au același tip de problemă, cu volumul de cheltuieli destul de mare pentru sistemele publice de pensii și, din păcate, cu numărul redus al celor care sunt activi pe piața muncii și susțin cu resurse sistemele publice de pensii.

Nu întâmplător Comisia Europeană a stabilit condiții de sustenabilitate pentru noi, în planul național de redresare și reziliență, încât să avem siguranța că putem finanța pe termen lung cheltuielile.

Este limpede trecut în Planul Național de Redresare și Reziliență, Guvernul va decide și coaliția dacă aceste lucruri vor fi puse în aplicare și vor intra în vigoare.

Și, desigur, aici trebuie să fim conștienți în același timp că orice reformă pe care nu o ducem la bun sfârșit ne poate costa sute de milioane de euro.

Este o decizie a Guvernului și a coaliției în ce privește implementarea acestor lucruri, care sunt clar precizate în PNRR”, a declarat Marcel Boloş la Antena 3 CNN.

Citit 1514 ori