Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a depus în dezbatere publică un proiect de lege care prevede ca noile cărți de identitate, cele cu cip, să fie suportate din bugetul de stat. Propunerea vine în contextul în care locuitorii din Cluj le pot solicita deja, în cadrul unui proiect pilot, însă trebuie să plătească 67 de lei.
Pe fond, proiectul de lege propune suportarea de către stat a costului eliberării noilor cărți electronice de identitate, din fonduri alocate prin PNRR special pentru acest motiv.
Autoritățile spun că au ca scop eliberarea a 8.500.000 de astfel de CI-uri.
Modificări și în ceea ce privește informațiile de pe cărțile de identitate
Proiectul de lege depus în dezbatere publică de către Ministerul Afacerilor Interne (MAI) mai propune și schimbarea informațiilor care apar pe acest document. Mai precis, locul nașterii va fi trecut doar în format electronic, în memoria cipului cărții electronice de identitate.
Locul nașterii nu va mai apărea nici pe noile cărți de identitate simple, deoarece MAI spune că din luna septembrie a acestui an urmează să funcționeze Sistemul Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă (SIIEASC), un sistem nou în care va fi stocat și generat locul nașterii.
Referitor la adresa de domiciliu, aceasta va fi în continuare trecută pe cartea de identitate simplă, dar nu și pe cea electronică. Adresa de domiciliu și cea de reședință vor fi stocate pe cipul noi cărți de identitate.
Înscrierea adresei de domiciliu doar în suportul electronic al cărții de identitate se face pentru a elimina obligația preschimbării cărții electronice de identitate atunci când este vorba despre schimbarea domiciliului. Astfel, procedura se va face în online și nu va mai fi nevoie de un drum la ghișeu.
„Definitivarea cadrului legal de nivel superior în scopul creării condițiilor necesare pentru asigurarea aplicării depline a dispozițiilor Regulamentului (UE) 2019/1157 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 iunie 2019 privind consolidarea securității cărților de identitate ale cetățenilor Uniunii și a documentelor de ședere eliberate cetățenilor Uniunii și membrilor de familie ai acestora care își exercită dreptul la liberă circulație, în special în ceea ce privește introducerea unor condiții exprese referitoare la reglementarea colectării datelor biometrice dar și reglementarea condițiilor necesare încetării emiterii cărții de identitate, format ID 1, model 1997, la 31 decembrie 2023 și inițierea extinderii emiterii CEI la nivel național și finalizarea acestui proces la finalul anului 2023., se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ, publicată pe site-ul oficial al Ministerului Afacerilor Interne (MAI).