Legea 166/2021, publicată miercuri în Monitorul Oficial, stabileşte că angajaţii centrelor rezidențiale de îngrijire și asistență a persoanelor vârstnice, centrelor rezidențiale pentru copii și adulți, cu și fără dizabilități, precum și pentru angajații centrelor rezidențiale destinate altor categorii vulnerabile, private sau de stat, care au fost izolaţi preventiv la locul de muncă pe perioada stării de urgenţă pot primi, o singură dată, un stimulent de risc în cuantum de 2.500 lei brut.
Pentru a putea solicita decontarea acestor sume ce vor fi plătite din fondul de salarii, furnizorii de servicii sociale trebuie să fie acreditați, iar serviciile sociale din subordinea lor să fie licențiate sau, după caz, să dețină aviz de înființare sau reorganizare ori plan de restructurare avizat. Legea mai prevede că pentru acest stimulent se va plăti doar impozit pe venit, nu şi alte contribuţii.
Alocarea acestor fonduri din bugetul de stat se va face în urma unor solicitări transmise de furnizorii de servicii sociale agenţiei pentru plăţi şi inspecţie socială de care aparţin, însoţită de lista nominală a personalului izolat la locul de muncă. Cererile trebuie trimise în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a acestei legi.