Zilele libere oficiale de Crăciun şi Revelion. Veste excelentă pentru români cu o lună înainte de sărbătorile de iarnă: în acest an vor avea mai multe zile libere legale cu ocazia Crăciunului și Revelionului.
Pentru că multe sărbători au date fixe, numărul zilelor libere diferă de la un an la altul. Pe lista liberelor legale sunt incluse prima și a doua zi de Crăciun. Pentru că anul acesta Crăciunul, sărbătoare cu dată fixă, 25 decembrie, cade într-o zi de duminică, care este deja liberă, angajații vor avea totuși o zi liberă în plus, pe lângă ziua de 26 decembrie, a doua de Crăciun!
Pentru Revelion, 1 și 2 ianuarie sunt declarate zile libere legale, însă, la fel ca în cazul Crăciunului, prima zi din Anul Nou pică într-o duminică. Având în vedere că 2 ianuarie este într-o luni, românii vor primi şi de această dată, de la Guvernul României, o zi liberă în plus!
Două minivacanţe în ianuarie
Printr-un proiect legislativ pus miercuri în dezbatere la Senat, parlamentarii vor să mărească încă o dată numărul liberelor legale.
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat miercuri, despre propunerea legislativă privind stabilirea zilelor libere, de Sfântul Ion şi Bobotează, că nu este nimic neobişnuit şi că foarte mulţi români participă atât la Bobotează şi foarte mulţi români sărbătoresc Sfântul Ion, cei mai mulţi sfinţi fiind de Sfântul Ion.
”Eu sunt creştin ca şi dumneavoastră, sunt două sărbători mari, Boboteaza şi Sfântul Ion şi nu cred că este cu nimic ieşit din comun ca aceste două zile să fie zile libere”, a spus preşedintele PSD.
Marcel Ciolacu a mai arătat că ”foarte mulţi români participă atât la Bobotează şi foarte mulţi români sărbătoresc Sfântul Ion, iar cei mai mulţi sfinţi sunt de Sfântul Ion”.
Printr-un proiect legislativ pus miercuri în dezbatere la Senat, parlamentarii vor să mărească încă o dată numărul liberelor legale de care beneficiază salariații din țara noastră. Mai exact, se propune ca 6 ianuarie, în care, potrivit calendarului creștin ortodox, se sărbătorește Boboteaza, și 7 ianuarie (Sfântul Ioan) să fie zile în care salariații beneficiază de timp liber. Interesant este că un alt proiect de lege, prin care se propune ca Boboteaza să fie zi liberă, va ajunge curând la votul decisiv al deputaților, având propunere de adoptare.
Astfel, proiectul de lege aflat în dezbaterea senatorilor de puțină vreme stabilește ca alte două zile să fie declarate zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează, lucru ce ar duce numărul total al acestora la 17.
Concret, actualei liste a zilelor libere, ce e stabilită de Codul muncii, se vor alătura, potrivit proiectului, 6 și 7 ianuarie, zile în care se sărbătorește Botezului Domnului (Boboteaza) şi Sfântul loan Botezătorul.
Inițiatorii își motivează propunerea prin faptul că “în mai multe state europene, ortodoxe sau catolice, precum Austria, Cipru, Croaţia, Finlanda, Grecia, Italia, Polonia, Rusia, Slovacia, Spania ori Suedia, ziua de 6 ianuarie a fost inclusă ca sărbătoare legală, zi nelucrătoare, tocmai pentru importanţa ei religioasă. Strâns legată de sărbătoarea Botezului Domnului este cinstirea celui care a săvârşit Botezului Domnului, Sfântul Proroc loan Botezătorul, în ziua de 7 ianuarie, în fiecare an”. Acum, dintre cele 15 libere legale stabilite de Codul muncii, nouă sunt sărbători religioase.
Codul muncii stabilește în prezent următoarele 15 libere legale:
1 și 2 ianuarie (prima și a doua zi de Anul Nou);
- 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române);
- Vinerea Mare (ultima zi de vineri înaintea Paștelui);
- prima și a doua zi de Paști;
- 1 mai (Ziua Muncii);
- 1 iunie (Ziua Copilului);
- prima și a doua zi de Rusalii;
- 15 august (Adormirea Maicii Domnului);
- 30 noiembrie (Sfântul Andrei);
- 1 decembrie (Ziua Națională a României);
- 25 și 26 decembrie (prima și a doua zi de Crăciun).