Sâmbătă, 20 Aprilie 2019 03:00

Faringita acută: cauze, simptome, tratament

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Descriere generală

Faringita acuta este o infectie virala ce cuprinde ansamblul cailor aeriene superioare, de la fosele nazale la laringe, de aceea denumirea corecta ar fi cea de rinofaringita acuta.

Aceasta afectiune este frecventa in special la copiii cu varsta intre 6 luni si 4-5 ani, adica la varsta imaturitatii fiziologice a sistemului imunitar, fiind o boala de adaptare.

Perioada de imaturitate imunitara debuteaza abia la varsta de 6 luni de viata deoarece anterior acestei varste sugarul este protejat de anticorpii materni prezenti in circulatie. Rinofaringitele se afla la originea unor complicatii infectioase de vecinatate frecvente-virale sau bacteriene (otite, sinuzite, laringite, adenite) ce pot fi suspectate fie in cazul in care apar noi semne clinice, fie in absenta vindecarii infectiei in intervalul obisnuit de timp.

Forme de faringită:

1. Faringita eritematoasa - este de natura virala si apare frecvent in absenta anginei la cei amigdalectomizati. Simptomatologia este cea descrisa, cu senzatie de arsura retronazala. Aparitia durerii la inghitire, raguseala si tusea iritativa in chinte indica o extensie a procesului inflamator la laringe si trahee. Examenul obiectiv arata congestia difuza, uniforma a mucoasei faringiene ce poate fi acoperita de mucozitati.

2. Faringita pultacee este de natura bacteriana, cel mai frecvent intalnit fiind streptococul. Examenul clinic indica o mucoasa faringiana relativ normala dar cu mugurii limfoizi tumefiati, congestivi si acoperiti de un depozit pultaceu de unde si durerea faringiana in punct fix. De obicei sunt prinse lanturile limfoide laterale, ceea ce completeaza tabloul anginei pultacee.

De adevarata faringita pultacee putem vorbi doar la persoanele amigdalectomizate, la care sunt prinsi doar mugurii limfoizi de pe peretele posterior faringian, iar semnele clinice, ca adenopatia dureroasa subangulomandibulara, sunt identice cu cele din angina pultacee.

3. Faringita mucopurulenta este forma clinica in care secretia devine mucopurulenta, iar simptomatologia generala scade in intensitate.

Citit 2127 ori Ultima modificare Luni, 22 Aprilie 2019 21:27