Joi, 27 Iulie 2023 08:40

Ministrul Energiei vrea să existe doar angajați care lucrează în interesul cetățenilor români

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a spus marți, 25 iulie 2023, că ar vrea ca fiecare minister, agenţie locală și instituţie națională să îşi facă o analiză „foarte atentă” pentru a vedea câţi angajați livrează cu adevărat în interesul cetăţenilor români, iar cei care își fac treaba cum trebuie să fie motivaţi să performeze în continuare.

De exemplu, în cadrul Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, pe care Burduja l-a condus anterior, a fost deja pus în consultare publică un proiect de reorganizare a sa, în care a redus aparatul cu 10%-15%.

„M-aş uita foarte atent la angajaţii de la stat, câţi livrează, câţi nu livrează. Cred că am fost singurul minister care am făcut chestiunea asta. Nu a mai apucat să fie adoptată de Guvern fiindcă s-a schimbat Guvernul.

Cred că fie minister, fiecare agenţie, fiecare instituţie de nivel naţional şi local trebuie să îşi facă o analiză foarte atentă, să vadă câţi oameni livrează cu adevărat în interesul cetăţenilor români. Cei care livrează să fie motivaţi să performeze în continuare, cei care nu, avem o criză de muncă în sectorul privat şi cu siguranţă mediul privat apreciază orice posibil angajat”, a declarat, marți, Sebastian Burduja.

Guvernul Ciolacu a decis desfiinţarea a 200.000 de posturi la stat

Anunțul său a fost făcut la o zi distanță după ce s-a aflat că Guvernul Ciolacu a decis desfiinţarea a 200.000 de posturi la stat, creșterea TVA și introducerea unor taxe noi pentru a acoperi măcar jumătate din gaura din bugetul statului. 

Modificările fiscale pe care le discută membrii coaliției de guvernare ar aduce 10 miliarde de lei la bugetul statului. De exemplu, numai prin desființarea a 200.000 de posturi la stat care nu sunt ocupate s-ar economisi opt miliarde de lei.

Va crește TVA de la 5% la 9%

Guvernul Ciolacu intenționează să mărească TVA de la 5% la 9% pentru manuale școlare, cărți, ziare și reviste, bilete la castele, muzee, grădini, bâlciuri, parcuri de distracții, târguri, expoziții, cinema, locuințe cu valoare până la 120.000 euro, activități sportive, alimente bio tradiționale, transport în scop turistic și de agrement, panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură, lemn de foc, rumeguș, vreascuri, energia termică în sezonul rece, alimentele de bază, medicamentele, dispozitivele medicale și cazarea turiștilor.

În cazul restaurantelor, TVA-ul va fi majorat de la 9% la 19%.

În plus, cetățenii români care primesc bonuri de masă și vouchere de vacanță ar putea fi puși să plătească contribuțiile la sănătate, astfel, s-ar economisi un miliard de lei. De altfel, membrii coaliției de guvernare discută și despre reintroducerea contribuțiilor la asigurări sociale pentru angajații din domeniul construcțiilor și din industria alimentară.

Citit 1810 ori