Vineri, 27 Martie 2020 00:00

Se va prelungi vacanța elevilor după Paște? Ce spune Monica Anisie, ministrul educației

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Când se întorc copiii la școală și cum se va încheia anul școlar în curs? Este întrebarea care îi macină elevi, studenți, dar și pe părinți. Întrebată despre posibilitatea ca această vacanță forțată a elevilor și studenților, determinată de epidemia de coronavirus, să se prelungească după sărbătorile de Paște, ministrul educației, Monica Anisie, a declarat marți seara la Digi24 că nu va ezita să solicite acest lucru, dacă în felul acesta copiii vor fi mai feriți de pericolul îmbolnăvirii.

„Suntem încă sub incidența decretului prin care toate cursurile, inclusiv cele din mediul universitar, sunt suspendate. Dacă este necesar, probabil că se va prelungi (decretul pentru starea de urgență - n.r.), dar la momentul acesta, nu putem să spunem în mod clar. Trebuie să privim lucrurile în funcție de evoluția pandemiei de coronavirus din România. Cred că în aceste momente este foarte important pentru noi toți să ne știm copiii în siguranță și sănătoși”, a spus Monica Anisie.

Întrebată dacă în acest moment crede că după Paște va fi prelungită vacanța, ministrul educației a răspuns ferm: „Dacă este vorba despre siguranța și sănătatea copiilor, voi fi prima care voi solicita ca această situație să se prelungească, pentru a nu-i pune în niciun moment în pericol pe copii și pe studenți”.

Ar putea fi înghețat anul școlar?

În ceea ce privește controversa stârnită de ideea înghețării anului școlar, ministrul educației a repetat că „la acest moment” nu este luat în calcul acest scenariu, dar a sugerat că o eventuală decizie ar putea fi luată prin armonizare cu alte decizii la nivel european.

„Încă o dată, îi asigur pe elevi, studenți, profesori și părinți că la acest moment NU luăm în calcul înghețarea anului școlar. E adevărat că specialiștii Ministerului Educației lucrează la mai multe scenarii. Privim cu foarte mare atenție și la ceea ce se întâmplă în cadrul sistemelor de educație din statele Uniunii Europene, pentru că de fapt, cu toții ne confruntăm cu o astfel de situație grea” - a declarat Monica Anisie.

Ce fac elevii și studenții care au de dat examene finale?

„În ceea ce-i privește pe elevii care trebuie să susțină Evaluarea Națională și examenul de Bacalaureat sau studenții care trebuie să-și susțină examenele de finalizare a studiilor, Ministerul Educației și Cercetării va prezenta în foarte scurt timp, după o analiză atentă și riguroasă, variantele posibile pe care le ia în calcul în situația în care se va prelungi această stare de urgență” - a promis Monica Anisie.

Starea de urgență a fost decretată la 16 martie 2020, pentru o perioadă de 30 de zile, care se poate însă prelungi.

„Toate scenariile pe care specialiștii din cadrul Ministerului le realizează vor fi dezbătute cu toți actorii educaționali, atât reprezentanții elevilor, studenților, părinților, sindicatele, dar și reprezentanții Consiliului Național al Rectorilor. Decizia va fi luată de comun acord și o vom comunica public”, a insistat Monica Anisie.

Ce fac elevii fără acces la tehnologie?

Pe de altă parte, 500.000 de copii din România nu au acces la niciun fel de mijloc electronic de comunicare, iar în condițiile suspendării cursurilor pe o perioadă și mai mare, ei nu vor avea acces la niciun fel de informație nouă.

„Nu trebuie să negăm această realitate. Ani de-a rândul nu s-au luat măsuri pentru ca școala de la sat să fie aceeași cu cea de la oraș. Perioada aceasta pe care o traversăm o vedem ca pe o perioadă în care solidaritatea pentru binele tuturor și în mod deosebit pentru sănătate trebuie să fie liantul din societate. Luni am avut o întâlnire de lucru cu organizațiile nonguvernamentale și investitori privați care au venit alături de Ministerul Educației pentru a găsi cele mai bune soluții pentru acești copii care nu au acces la tehnologie și internet. Trebuie să ne preocupăm și să ne îndreptăm atenția și spre acești copii și niciodată nu-i voi lăsa în situația în care să nu aibă acces la educație”, a promis ministrul.

Consiliere psihologică pentru elevi, părinți și cadre didactice

Monica Anisie a mai spus că se gândește și la sănătatea emoțională a copiilor, în aceste vremuri fără precedent, pe care nici părinții lor nu le-au mai trăit. „Suntem conștienți că pot apărea dezechilibre emoționale atât la copii, cât și la adulți”, a spus Anisie.

Ministerul Educației a realizat un parteneriat, un proiect intitulat „Ambasador pentru comunitate”, care instituie prima linie de consiliere psihologică gratuită pentru cadrele didactice, părinți și elevi.

Inspectoratele școlare au comunicat tuturor unităților de învățământ, iar acestea către elevi să ia legătura cu psihologul care s-a pus la dispoziție, prin această rețea, pentru consiliere psihologică. 

Citit 7633 ori