Joi, 13 Iunie 2019 00:00

Interviul integral în urma căruia Borza a fost demis de premierul Dăncilă - (partea a II-a)

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Se pune presiune acum pe ANAF să colecteze mai mult, să combată mai eficient acest flagel care amenință însăși securitatea socială și economică a României. Și nu mă refer la corupție, ci la o evaziune fiscală.
Asta voiam să vă întreb.
Doamna Călugăreanu este un profesionist care a dovedit competență, a mai detinut aceasta pozitie, cu rezultate bune. Sigur trebuie si echipa manageriala a ANAF primenita nitel. Ministerul Finantelor si Primul Ministru trebuie sa primeasca rapoarte luna de luna si sa monitorizeze strict activitatea, cel putin pe acest aspect al cresterii colectarii veniturilor bugetare.

Bun, pe evaziune fiscala aveti de gand sa introduceti noi masuri? Pentru ca de ani de zile ne confruntam cu cifrele astea astronomice?

A trebuit sa treaca 20 ani in Romania, pana cand o masura asumata printr-o ordonanta de urgenta, este vorba de ordonanta 28/1999 sa intre in efectivitate. Stiti cand a intrat ? Cu 1 octombrie 2018.
De ce?
La ce se refera la aceasta ordonanta?! La conectarea caselor de marcat cu registrul electronic la serverele ANAF. Ziceam ca este foarte multa rezistenta, sunt anumite companii, societati, cu un anumit statut, cu o anumita imunitate judiciara si fiscala, care au facut tot ce le-a stat in putinta pentru a amana acest moment. Daca vorbim de o crestere a colectarii, vorbim si datorita implementarii acestei ordonante cu 1 octombrie 2018. Da, trebuie intervenit in plan legislativ pentru ca pedepsele sunt prea mici la evaziune fiscala, 2-7 ani. De regula, se dau pedepse cu suspendarea executării. Evazionistul zice bogdaproste, și-a scos zecile de milioane de euro afara in vreo insula virgină. Oricum ia cu suspendare, in cazuri putine, sta 1 an in custodia statului, dar pune deoparte cateva zeci de milioane de euro. Trebuie asimilată evaziunea fiscală, criminalității organizate și, evident, mărit regimul sancționatoriu din punct de vedere penal.
În rest, sigur noi trebuie să ne ocupăm acum să prioritizăm investițiile. Din punctul meu de vedere, 50-60 miliarde lei ar trebui să alocăm în fiecare an pe acest capitol, cheltuieli de capital. Infrastructura de transport rutieră și feroviară, investiții masive în agricultură, pentru că este paradoxal ca într-o țară care cândva, în perioada antebelică și interbelică, era grânarul Europei, să fie dependentă de importuri de produse agricole: legume, fructe, unde avem și contrabandă și evaziune fiscală, produse de carne, specialități panificație etc. Turismul trebuie să fie iarăși o prioritate, dar are un buget infim de mic și România iarași, din păcate, este codașa Europei cu cea mică pondere a turismului în PIB de doar 1,3%, comparativ cu Croația, să dau un exemplu, 10% sau Grecia 7% și țările din jurul România, Bulgaria, Ungaria 4%. Noi am avut 3 milioane de turiști străini anul trecut, ungurii, de exemplu, au avut 14 milioane de turiști, în condițiile în care nu au mare, munte, deltă. Deci turismul, dacă am reuși să-i creștem ponderea în PIB de la 1 la 2%, ar înseamnă 2 miliarde euro în plus la bugetul de stat. O altă prioritate: finanțarea cercetării, inovării și dezvoltării. Alocarea de resurse financiare consistente pentru construcția de uzine, fabrici, combinate. Într-un cuvânt, să începem reindustrializarea României. Nu putem construi mall-uri și blocuri de birouri. Avem un comportament comercial de țară babanieră, exportăm cherestea, bușteni, punem la pământ trei hectare de pădure în fiecare oră. Asta ce se raporteaza oficial prin Radarul Padurii. Pe langa astea, sa mai taie un hectar ilegal pe oră. Dar cert este că exportam cherestea, busteni în loc sa exportăm mobilă. Exportam minereuri de cupru si fier in loc sa exportam echipamente, utilaje care sa inglobeze valoare adaugată. La fel se va pune problema cu cele 10 milioane de mc gaze care vor veni din platoul continental al Mării Negre. Ce facem cu excedentul ăsta de gaze, câtă vreme populația, doar o treime, 3.2 milioane de gospodării sunt racordate la rețeaua de distribuție gaze, iar industrie procesatoare nu mai avem. Am avut câteva combinate. L-am arestat pe Ion Nicolae, am pus lacătul pe combinate. Din cele 15 miliarde euro deficit de balanță comercială anul trecut, 7 miliarde euro vin din importul de produse petrochimice și pesticide, care, până în urmă cu patru, cinci ani de zile, se produceau local, adică în România.

Deputat Av. Dr. Remus Borza

Citit 10411 ori