Vineri, 29 Mai 2020 00:00

Proiect de lege: Uniforma scolara va fi obligatorie. Elevii primesc 350 de lei pe an pentru uniforme

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Uniforma scolara va fi obligatorie pentru toti elevii, din anul scolar 2020-2021, prevede un nou proiect de lege. Introducerea uniformei ar creste siguranta elevilor in scoli, considera initiatorii proiectului. Acestia propun ca parintii sa primeasca anual 350 de lei de la stat pentru cumpararea uniformei. Daca acest proiect de lege va fi adoptat, Legea Educatiei se va modifica astfel:


“Lege pentru modificarea art. 5 din Legea nr. 35/2007 privind cresterea sigurantei in unitatile de invatamant

Art. I — Articolul 5 din Legea nr. 35/2007 privind cresterea sigurantei in unitatile de invatamant, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 165 din 8 martie 2007, cu modificarile ulterioare, se modifica si va avea urmatorul cuprins:

“Art. 5 — (1) Consiliile profesorale, cu acordul consiliului reprezentativ al parintilor si cu consultarea reprezentantilor elevilor, stabilesc modelul uniformei scolare pentru elevii unitatii de invatamant respective din invatamantul general obligatoriu de stat.
(2) Pentru acoperirea costurilor uniformelor scolare, se acorda o suma de 350 de lei/anul scolar pentru fiecare elev, suma care se atribuie in cote egale in fiecare semestru.
(3) Fondurile necesare pentru aplicarea prezentei legi se asigura din bugetul Ministerul Educatiei si Cercetarii.
(4) Modelul uniformelor scolare se comunica inspectoratului judetean de politie si inspectoratului judetean de jandarmi sau, dupa caz, Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti si Directiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucuresti.”

Art. II — Prezenta lege intra in vigoare incepand cu anul scolar 2020 — 2021”, prevede documentul.

“In Romania, uniformele scolare au o traditie neintrerupta inca din secolul al XIX-lea si pana in zilele noastre. Primele unitorme scolare de pe teritoriul Romaniei au aparut la Turnu Severin in 1897. Ulterior, prin reforma la scara larga a invatamantului, implementata de Spiru Haret, obligativitatea purtarii uniformelor scolare s-a extins la nivel national.

In perioada interbelica, purtarea uniformei scolare era un motiv de mandrie pentru elevii romani, datorita sentimentului de apartenenta la o comunitate prestigioasa de tineri studiosi. Acestui sentiment i se raspundea, din partea societatii, cu respect si admiratie.

Ulterior, ca efect al introducerii uniformelor scolare inspirate din modelul sovietic, sentimentele de mandrie si de apartenenta la o comunitate studioasa s-au degradat in timp, astfel ca, la sfarsitul anilor 80, elevii aveau o atitudine ostila fata de uniforma si conformism. In tara noastra nu au fost efectuate studii sociologice si pedagogice pe tema uniformelor scolare. De altfel, chestiunea nu a fost tratata stiintific in studii de specialitate pedagogica. Studiile si sondajele finantate si efectuate de-a lungul timpului in tarile vest-europene si in Statele Unite ale Americii au pus in evidenta cu predilectie avantajele purtarii uniformei scolare, cu deosebire pentru elevii din clasele mici. In acest sens, specialistii in pedagogie scolara considera ca aceasta ar diminua diferentele de statut economic si social si ar contribui la eliminarea situatiilor penibile in care copiii se simt frustrati de modul in care se imbraca. Conform unui studiu american, 83% dintre profesorii chestionati considera ca o uniforma scolara bine aleasa poate preveni bullying-ul pe tema infatisarii sau a situatiei economice. Un alt avantaj economic pentru parinti il constituie faptul ca cheltuielile legate de procurarea uniformei scolare au loc, de regula, o data pe an, astfel ca parintii nu vor mai fi nevoiti sa reinnoiasca frecvent garderoba de scoala a copiilor. La aceasta se adauga faptul ca este eliminat astfel stresul copiilor (dar si al parintilor) de a decide zilnic cu ce sa se imbrace, precum si a tentatiei de a purta la scoala o vestimentatie excentrica, din tendinta specifica varstei de a epata in fata colegilor sau de a se impune in fata acestora.

Profesorii apreciaza ca portul uniformei scolare contribuie la disciplinarea elevilor si la cresterea capacitatii de concentrare a acestora”, este mentionat in expunerea de motive a proiectului de lege.

In prezent, uniforma scolara pentru elevi nu este obligatorie prin lege, insa fiecare unitate de invatamant poate impune purtarea ei prin includerea acestei prevederi in regulamentul scolar. Totusi, elevii nu pot fi privati de dreptul la educatie, astfel ca interzicerea intrarii in scoala fara purtarea uniformei le-ar incalca acest drept.
Ramane de vazut daca proiectul de lege va fi adoptat si promulgat de presedinte, astfel ca elevii sa poarte uniforma din septembrie 2020.

Citit 7171 ori