Marți, 12 Februarie 2019 02:00

Proveniența și clasificarea raselor de ovine - Dr. Săndel Tudosie

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Formele sălbatice din care provin rasele de ovine

Acestea continuă să trăiască în diferite zone de munte sau de stepă din Asia, Europa de Sud etc. , unele din ele fiind utilizate la crearea de noi populații de ovine cu rezistența spotită la condițiile de viața. Așa este cazul creării în fosta URSS a Merinosului de munte prin hibridarea Muflonului european cu oi Merinos, sau a rasei Arharomerinos prin hibridarea Argalului cu oi Merinos Ramboillet și Merinos precoce. Criteriile biologice care au stat la baza stabiliri actualelor rase de ovine au fost diverse, intre care forma și mărimea cozi, forma și mărimea coarnelor, însușirile învelișului pilos, diferite particularităti anatomice etc. . Pe baza acestor criteri de sistematică zoologică s-a ajuns la concluzia că rasele de ovine au origine polifiletică și nu monofiletică cum se credea. 

Genul Ovis face parte din clasa mamifere, ordinul ungulate, subordinul artiodactyle sau paricopitate, grupa rumegătoare, familia Cavicorne și subfamilia Ovideae, care se subdivide astfel 

  • genul Hemitragus
  • genul Pseudovis
  • genul Ammotragus
  • Genul Capra-genul Ovis

Întrucât între cele patru genuri și ovinele domestice nu sunt afinități reproductive, acestea nu au participat deci la formarea celor din urmă. De aceea se considera că actualele rase de ovine provin din genul Ovis, formele Muflon, Arkar și Argal. 

Din Muflon au derivat oile cu coada scurtă (brachyura) Romanov, Friza, Heidschnuke etc. din Arkar au derivat oile cu coada lungă (dolycura) Merinos, Țigaie, Țurcană etc., precum și oile cu coada groasă Gissară, Edilbaev, Saradjinsk etc., iar din Ovis Montana face parte Ovis Borealis sau oaia de zăpadă.Muflonul european trăiește în insulele mediteraneene, iar Muflonul european în anumite zone muntoase ale Asiei. Este de culoare brună-roșcată o zonă albă pe șale, cu talia de 60-70 cm și lungimea de 120 cm, greutate corporală de 40-50 kg, coarne spiralate bine dezvoltate și coadă de circa 10 cm. Muflonul asiatic este răspândit în Iran, Himalaia, Tibet și este mai puțin dezvoltat decât cel european, din el a derivat oaia Palustră (Ovis palustris) și oaia fară coarne (Ovis aries inermis)

Citit 2497 ori Ultima modificare Marți, 12 Februarie 2019 16:05