Vineri, 05 August 2022 08:37

Zile libere de Sf. Maria

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Românii vor avea parte de o nouă minivacanță de trei zile în luna august cu ocazia serbătoarei Adormirii Maicii Domnului, zi liberă conform Codului Muncii. În cazul în care sunt nevoiți să muncească, salariații trebuie să beneficieze de comensații. 

Potrivit Codului Muncii, românii vor beneficia de o minivacanță în luna august, mai exact luni, 15 august, cu ocazia sărbătoririi Adormirii Maicii Domnului. Astfel ne putem bucura de trei zile libere în perioada 13-15 august.

Zile libere rămase în 2022

În acest an, angajații mai beneficiază de zilei libere pe 30 noiembrie (miercuri), cu ocazia Sfântului Andrei, 1 decembrie (joi) de Ziua Naţională a României și de Crăciun pe 25 decembrie şi 26 decembrie (duminică şi luni).

Salariații care vor fi nevoiți să muncească în aceste zile de sărbătoare trebuie să fie compensați de angajatori. Legislația prevede că angajaţii au dreptul la o compensare cu timp liber în următoarele 30 de zile. În caz că aceasta nu poate fi acordată, angajaţii au dreptul la un spor salarial de cel puţin 100% din salariul de bază.

În cazul în care nu sunt respectate aceste prevederi ale legii, angajatorii riscă amenzi între 5.000 şi 10.000 de lei.

În anul 2022 Codul Muncii, prevede 15 zile de sărbătoare legală pe care românii le vor avea libere. Din cele 15 zile nelucrătoare de sărbătoare legală doar 9 pică în timpul săptămânii. Deoarece 6 dintre cele 15 zile zile nelucrătoare de sărbătoare legală pică în weekend, salariaţii care au un program de lucru de luni până vineri se vor bucura de doar 9 zile libere. Românii mai beneficiază și de alte zile libere

Mai precizăm că, în afara celor 15 zile nelucrătoare de sărbători legale, angajații mai pot beneficia de anumite zile libere, remunerate sau nu. Ele sunt prevăzute în Codul muncii, în acte normative specifice sau reglementări și politici interne de resurse umane ale fiecărei companii, reglementate la nivel local sau aliniate la nivel global.

Aici sunt incluse concediul de odihnă (minimum 20 de zile), evenimentele familiale (căsătoria salariatului, căsătoria unui copil, naşterea unui copil, decesul rudelor de gradul unu sau doi), susținerea lucrării de diplomă (30 de zile concediu fără plată), situații personale, incapacitate de muncă, paternitate (5 zile + 10 zile de la nașterea copilului).

Zilele libere s-ar putea schimba în România

Potrivit unui proiect legislativ depus recent de mai mulți deputați s-ar putea schimba modalitatea în care sunt acordate zilele libere în România.

Propunerea arată că în cazul în care zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează se suprapun cu sâmbetele şi duminicile, liberele să se acorde în următoarele zile, după cele de repaus săptămânal.

Citit 1463 ori