Miercuri, 16 Ianuarie 2019 23:31

Adaptări morfopatologice la variațiile temperaturii - Dr. Săndel Tudosie

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

In procesul ontogenetic al speciilor de animale au avut loc unele modificari adaptative de ordin morfologic, comportamental si fiziologic. Aceste adaptari au fost influentate intr-o masara mai mica sau mai mare si de variatiile termice la care au fost supuse animalele.

Temperatura ca factor ecologic abiotic poate actiona asupra animalelor prin valorile ei ridicate sau dimpotriva scazute. In cazul temperaturilor scazute ambientale, mecanismele adaptative ale animalelor urmaresc reducerea pierderilor de caldura din organism, iar modificarile adaptative aparute la temperaturi ridicate favorizeaza cresterea pierderilor de energie acumulata de organism.

In cadrul modificarilor morfologice adaptative ale animalelor la temperaturi scazute se vor aborda cele doua legi sau reguli cunoscute sub denumirea de regula lui Bergmann si regula lui Allen.

Regula lui Bergmann se refera la raportul dintre talia animalelor si temperatura mediului ambient. Aceasta lege stipuleaza faptul ca ”intr-un grup sistematic de specii homeoterme, talia corpului este mai mare la speciile situate in regiunile reci”. Conform acestei legi volumul si greutatea unui organism cresc direct proportional cu valorile la cub ale dimensiunilor sale liniare, iar suprafata corpului creste proportional cu patratul acestor dimensiuni. La animalele de talie redusa suprafata corpului este mai mare in raport cu volumul motiv pentru care si reglarea termica este mai anevoioasa sau mai dificil de realizat. Comparativ cu un animal de talie mare , unul de talie mica va realiza mai greu procesul de termoreglare si mai putin eficient. Regula lui Bergmann a fost verificata in practica, exemplul cel mai elocvent se refera la pasarile din grupul pinguinilor. Pinguinul  imperial (Aptenodytes forsteri) este specia cea mai mare dintre pinguini avand 1.20 m inaltime si aproximativ 35 de kg greutate. 

El traieste numai pe malurile Antarctidei, nedepasind latitudinea de 61 grad, la polul opus se afla specia Sphenscus mendiculus, care este considerata specia cea ami mica avnd aproximativ 50 cm inaltime si doar 4-5 kg greutate .

Citit 2841 ori Ultima modificare Luni, 21 Ianuarie 2019 20:03