Miercuri, 04 Ianuarie 2023 05:03

AFM va lansa o nouă ediție a programelor Casa Verde Fotovoltaice și Rabla pentru becuri în prima parte din 2023

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) anunță că programele Rabla pentru becuri și Casa Verde Fotovoltaice ar putea fi lansate în prima parte a anului 2023, potrivit unui răspuns transmis de AFM la solicitarea Economedia.

Instituția transmite că varianta finală a ghidului de finanțare pentru programul Rabla pentru becuri este în curs de elaborare, urmare observațiilor primite în perioada de consultare publică și au fost demarate procedurile necesare pentru cumpărarea serviciilor de dezvoltare a sistemului informatic, imediat după adoptarea Hotărârii privind rectificarea bugetului Administrației Fondului pentru Mediu pentru anul 2022.

„Având în vedere că politica și strategiile de mediu sunt elaborate de autoritatea centrală de mediu din România, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, în coordonarea căreia se află Administrația Fondului pentru Mediu, programul a fost inițiat ca urmare a situației economice actuale, astfel fondurile pentru dezvoltarea sistemului informatic nu au fost alocate de la începutul anului, fiind introduse în cadrul rectificării Bugetului de Venituri și Cheltuieli al Administrației Fondului pentru Mediu pentru anul 2022. Estimăm că programul va fi lansat în prima parte a anului 2023, luând în considerare durata procesului de achiziție, dar și de dezvoltare și implementare a sistemului”, potrivit răspunsului AFM.

Conform proiectului, finanțarea se va acorda sub formă de voucher în cuantum de 200 lei cu TVA pentru achiziționarea becurilor cu led de maximum 15 W. Persoana fizică aprobată va putea beneficia de un voucher în cuantum de 200 lei la achiziționarea a cel puțin unui bec cu led, în schimbul predării unui număr echivalent de becuri convenționale. Guvernul a aprobat pentru programul Rabla pentru becuri un buget de 400 de milioane de lei.

În cazul programului Casa Verde Fotovoltaice, AFM spune că urmează să deschidă o nouă sesiune de finanțare în cadrul acestui program tot în prima parte a anului 2023. „Instituția noastră va dezvolta un nou program destinat finanțării sistemelor de panouri fotovoltaice, cu mecanisme și procese simplificate, de natură să permită fluidizarea procedurilor și montarea sistemelor de panouri fotovoltaice într-un timp cât mai scurt”.

„După publicarea proiectului de ghid spre consultare publică pe site-ul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, procedură în cadrul căreia se vor putea transmite propuneri și observații de către persoanele interesate și aprobarea variantei finale a ghidului prin ordin de ministru, va putea fi lansată o nouă sesiune de finanțare în cadrul programului. Estimăm că programul va fi lansat în prima parte a anului 2023”, mai transmite AFM.

Toate dosarele depuse în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice au fost analizate, iar, în urma şedinţei Comitetului de Avizare din data de 29 decembrie 2022, au fost publicate pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu încă 5.445 dosare de finanţare aprobate.

Noua sesiune pentru anul 2022 a programului „Casa Verde Fotovolatice” a fost inițial anunțată în luna iunie a acestui an, însă programul s-a amânat, iar AFM ne-a transmis în solicitările trecute că programul va începe în a doua jumătate a anului. Ulterior, instituția nu a mai comunicat pe tema lansării unei noi sesiuni de finanțare.

Prin Programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, Autoritatea Fondului pentru Mediu (AFM) acordă facilităţi de finanţare de panouri solare în limita sumei de 20.000 lei şi respectiv de 25.000 de lei în cazul locuinţelor izolate.

Cheltuielile care pot fi acoperite cu aceşti bani sunt: cheltuielile cu achiziţia sistemului de panouri fotovoltaice cu putere minimă instalată de 3kWp (sistemul de panouri fotovoltaice, invertor, conexiuni, tablou electric); cheltuielile cu montajul şi punerea în funcţiune a sistemului de panouri fotovoltaice (15% din costurile echipamentelor şi instalaţiilor electrice); TVA aferentă cheltuielilor eligibile. Suma reprezintă 90% din valoarea totală a unui astfel de sistem, iar restul de 10% trebuie plătit de către beneficiarul sistemului. De exemplu, în situaţia unei investiţii cu valoarea totală de 22.230 lei, finanţarea acordată este de 20.000 lei, iar contribuţia proprie a persoanei fizice este de 2.230 lei.

Citit 1600 ori