Marți, 23 Mai 2023 09:16

Ce documente sunt necesare pentru recalcularea pensiei

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Toți cei care își doresc să aibă parte de recalcularea pensiei promisă de autorități trebuie să urmeze anumiți pași. Mai exact, cei nemulțumiți pot cere acest lucru printr-o solicitare scrisă, la care trebuie atașate o serie de documente.

În România există foarte multe persoane care nu sunt mulțumite de pensiile pe care le primesc de la stat, așa că pot cere recalcularea acestora. Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, a precizat că în urma recalculării, nicio pensie nu va scădea. 

Cine poate cere recalcularea pensiilor

Recalcularea pensiei se poate face pentru o anumită categorie de pensionari, asta dacă îndeplinesc anumite condiții. Românii trebuie să știe că pot solicita recalcularea drepturilor de pensie dacă au realizat stagiul de cotizare după deschiderea dreptului la pensie pentru limita de vârstă.

Totodată, acest lucru este valabil și pentru cei care au mai lucrat și după împlinirea vârstei de retragere și s-au pensionat. În rândurile de mai jos puteți afla ce acte sunt necesare pentru recalcularea pensiei în 2023! În acest an, toate pensiile vor putea fi recalculate, după o nouă formulă, pentru eliminarea inechităților, după cum a anunțat Ministrul Muncii.

Anunțul făcut de Ministrul Muncii

Pensiile vor fi recalculate în alt mod, ținând cont că valoarea punctului de pensie a crescut de la 1 ianuarie 2023 la 1.785 de lei, de la 1.586. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat că noua formulă de calcul se va face pe baza Legii 127/2019, iar toți românii vor avea pensia recalculată în 2023.

„Pensia poate fi recalculată prin adăugarea veniturilor și/sau a stagiilor de cotizare, perioadelor asimilate stagiilor de cotizare prevăzute de lege și prin valorificarea altor documente de natură să conducă la modificarea drepturilor de pensie, nevalorificate la stabilirea acesteia. Pensionarii pentru limită de vârstă care, după dată înscrierii la pensie, realizează stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, în condițiile legii”, se arată în Legea pensiilor, la articolul 107. 

Recalcularea pensiei este valabilă pentru cei care au au realizat stagiul de cotizare după deschiderea dreptului de pensie pentru limita de vârstă, dar şi pentru persoanele care au mai lucrat și după ce au împlinit vârsta de retragere și au ieșit la pensie.

De asemenea, pot cere recalcularea pensiei și persoanele care au avut venituri mai mari decât cele declarate inițial la stabilirea pensiei sau care au contribuit la sistemul de pensii pentru o perioadă mai mare decât cea luată în considerare inițial. 

În acest moment, valoarea punctului de referință (VPR) este 72 (punctul de pensie împărţit la 25 de stagiu de cotizare).

Acte necesare pentru recalcularea pensiei în 2023

Românii care vor cere recalcularea pensiei trebuie să depună o cerere și câteva documente la Casa de Pensii. De precizat că trebuie să aibă un stagiu de cotizare de cel puțin 12 luni. Cererea poate fi descărcată de pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP). 

Cerere.

Cupon de pensie.

Carnet de muncă (original/copie), cu perioada solicitată.

Carte/buletin identitate (original/copie).

Situațiile excepționale în care se poate cere recalcularea pensiei:

prin adăugarea stagiilor de cotizare nevalorificate la stabilirea acesteia.

prin valorificarea stagiilor de cotizare realizate după pensionare

în situația în care se depun documente suplimentare, care nu există la dosarul de pensie, dar care influențează cuantumul drepturilor de pensie. 

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a făcut și unele precizări despre momentul în care pensia minimă ar putea ajunge în România la 3.000 de lei.

Citit 1773 ori