Joi, 23 Decembrie 2021 11:57

Chesnoiu anunță modificarea Legii 321 privind comercializarea produselor alimentare pentru protejarea producătorilor români

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Legea 321 privind comercializarea produselor alimentare este un act normativ bun care trebuie modificat astfel încât să fie complementar cu Directiva europeană 633 privind practicile comerciale neloiale, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, menţionând că legea va proteja producătorul român în relaţia cu marii comercianţi. 

"În propunerea venită de la Senat pentru transpunerea Directivei 633 privind practicile comerciale neloiale se prevedea abrogarea Legii 321. În schimb, pentru mine şi colegii mei, Legea 321 este un act normativ bun care trebuie modificat astfel încât să fie complementar cu directiva europeană. Pentru prima dată o să avem şi în România un mecanism statal de intervenţie, pe de o parte, prin Legea practicilor neloiale unde Consiliul Concurenţei va fi autoritatea de aplicare a legii, în timp ce Ministerul Agriculturii va fi autoritate de monitorizare, iar de cealaltă parte vom avea posibilitatea prin Legea 321 să creăm cadrul legal care să protejeze producătorul român în relaţia cu marii comercianţi şi să echilibrăm acest raport de forţe care a fost inegal şi dezechilibrat", a precizat Chesnoiu. 

În ceea ce priveşte modificările aduse legii privind prelungirea termenelor de plată, Chesnoiu a spus că în legea venită de la Senat se impuneau termene de plată, ceea ce aducea un risc de declanşare a unei proceduri de infringement. "Haideţi să ne înţelegem. Directiva europeană spune depăşirea termenului de plată cu până la 30 de zile, constituie practică comercială neloială. În legea venită de la Senat se impuneau termene de plată. 

Ori nu acesta a fost rolul şi scopul Directivei. Riscam, dacă treceam în forma venită de la Senat această lege, să se declanşeze procedura de infringement împotriva României pentru că am transpus Directiva în mod incorect. Şi atunci lăsam Legea practicilor comerciale neloiale cu definirea practicilor negre şi a celor gri şi intervenim pe Legea 321 ca să asigurăm complementaritatea actelor normative, astfel încât legea naţională să fie în completarea celei europene", a transmis şeful MADR.

Întrebat dacă România riscă un infringement pentru netraspunerea directivei europene, el a răspuns: "Nu. Am avut discuţia cu domnul comisar. L-am informat că până la finalul lunii februarie, ţinând cont că Parlamentul va avea vacanţă în ianuarie, vom finaliza legea şi va fi adoptată".

În ceea ce priveşte controlul pe calitatea fructelor şi legumelor comercializate pe piaţa românească, ministrul Agriculturii a spus că aceste controale vizează în general produsele importate, iar de anul viitor autorităţile se vor preocupa pentru deschiderea de noi pieţe pentru producătorii romani şi diminuarea evaziunii fiscale din acest sector. 

"Pe 10 decembrie am demarat această acţiune de control pe sectorul legume-fructe pentru că am vrut, pe de o parte, să asigurăm consumatorii români că aceste fructe şi legume, în general importate, sunt conforme din punct de vedere al calităţii şi al nivelului de pesticide regăsite în ele. De cealaltă parte este un mesaj pentru producătorul român că anul viitor ne vom preocupa să stăvilim şi să diminuăm evaziunea fiscală din sectorul legume-fructe, dar şi să deschidem noi pieţe pentru producătorii de legume şi fructe româneşti, pentru că putem şi noi să producem, şi producem foarte bine, dar în timp ce fermierul român îşi aruncă legumele pe câmp sau la marginea şanţului, apar tot felul de importuri care sunt nefiscalizate, care fac dumping pe piaţa românească şi practic descurajează producătorul român să mai producă. Şi atunci trebuie să luăm măsuri. Să ştiţi că rolul statului este să regleze piaţa prin măsuri coerente şi care să îşi producă efectele", a transmis el. 

Acţiunile de control s-au concretizat în verificarea unui număr de 581 operatori economici, din domeniul comerţului en-detail cu legume şi fructe proaspete (Market-uri/Supermarket-uri/Hipermarket-uri), fiind constatate abateri de la prevederile standardelor de comercializare pentru fructele şi legumele proaspete.

Citit 1668 ori