Joi, 14 Februarie 2019 02:00

Ficatul gras: 12 alimente bune

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 Există două tipuri majore de boală hepatică grasă - boală hepatică indusă de alcool şi boala hepatică nonalcoolică. Conform statisticilor, boala de ficat gras afectează aproape o treime din populaţia adultă şi este unul dintre cei mai importanţi factori care contribuie la insuficienţa hepatică. Boala de ficat gras nonalcoolică este diagnosticată cel mai frecvent la persoanele care suferă de obezitate sau sedentarism şi la cele care consumă o dietă nesănătoasă. Află ce alimente pot fi incluse în dietă, în cazul bolii de ficat gras.

Una dintre principalele modalităţi de a trata boala hepatică grasă, indiferent de tipul acesteia, este dieta. După cum sugerează şi numele, boala hepatică grasă înseamnă că există un nivel prea mare grăsime în ficat. Într-un corp sănătos, ficatul ajută la eliminarea toxinelor şi produce bila, proteina digestivă. Boala ficatului gras dăunează ficatului şi îl împiedică să lucreze aşa cum ar trebui.

În general, dieta pentru boala hepatică grasă include: o mulţime de fructe şi legume, plante cu conţinut ridicat de fibre cum ar fi leguminoasele şi cerealele integrale, foarte puţin zahăr adăugat, sare, grăsimi trans, carbohidraţi rafinaţi şi grăsimi saturate.

Iată 12 alimente şi băuturi pe care ar trebui să le consumi pentru un ficat gras:

Cafea pentru scăderea enzimelor hepatice anormale

Studiile au arătat că în general consumatorii de cafea cu boală hepatică grasă suferă de mai puţine leziuni hepatice faţă de cei care nu consumă. Cofeina pare să reducă semnificativ cantitatea de enzime hepatice anormale la persoanele cu risc de boli hepatice.

Legume verzi pentru a preveni acumularea de grăsimi

Broccoli este indicat pentru a preveni acumularea de grăsimi în ficat la şoareci. Consumă mai multe legume verzi, cum ar fi spanacul, varza de Bruxelles şi salata creaţă.Tofu pentru a reduce acumularea de grăsimi

Un studiu efectuat de Universitatea din Illinois asupra şobolanilor a constatat că proteina din soia, care este conţinută în alimente precum tofu, poate reduce acumularea de grăsimi în ficat. În plus, tofu este scăzut în grăsimi şi bogat în proteine.

Peşte pentru inflamaţie

Peştii graşi, cum ar fi somonul, sardinele, tonul şi păstrăvul, au un conţinut ridicat de acizi graşi omega-3. Aceştia pot ajuta la îmbunătăţirea nivelului de grăsime de la nivelul ficatului şi reduce inflamaţia

Făină de ovăz pentru energie

Carbohidraţii din cereale integrale, cum ar fi fulgii de ovăz, oferă energie organismului. Conţinutul lor de fibre te ajută să te simţi saturat şi implicit să menţii greutatea.

Nuci

Nucile sunt bogate în acizi graşi omega-3. Cercetările constată că persoanelor cu boli hepatice grase care mănâncă nuci le-au fost îmbunătăţite rezultatele testelor funcţiei hepatice.

Avocado pentru a ajuta la protejarea ficatului

Avocado este bogat în grăsimi sănătoase, iar cercetările sugerează că acesta conţine substanţe chimice care ar putea încetini leziunile hepatice. Este de asemenea bogate în fibre, lucru care poate ajuta la controlul greutăţii.

Lapte şi alte produse lactate cu conţinut scăzut de grăsimi pentru a proteja ficatul

Produsele lactate sunt bogate în proteine din zer, care pot proteja ficatul, spune un studiu efectuat pe şobolani în 2011. 

Seminţe de floarea soarelui pentru antioxidanţi

Aceste seminţe sunt bogate în vitamina E, un antioxidant care poate proteja ficatul de alte afectări.Uleiul de măsline pentru controlul greutăţiiAcest ulei sănătos are un conţinut ridicat de acizi graşi omega-3. Este mai sănătos pentru gătit decât margarina, untul sau uleiul de floarea-soarelui. Cercetările constată că uleiul de măsline ajută la scăderea nivelului de enzime hepatice şi la controlul greutăţii.

Usturoi pentru a ajuta la reducerea greutăţii corporale

Această plantă nu numai că adaugă aromă alimentelor, dar studiile experimentale arată de asemenea că suplimentele de praf de usturoi pot ajuta la reducerea greutăţii corporale şi a grăsimilor la persoanele cu boala hepatică grasă.

Ceai verde pentru o absorbţie scăzută a grăsimilor

Studiile de specialitate susţin faptul că ceaiul verde poate ajuta la interferenţa absorbţiei de grăsime, dar rezultatele încă nu sunt concludente. Cercetătorii studiază dacă ceaiul verde poate reduce depozitarea grăsimilor în ficat şi poate îmbunătăţi funcţia hepatică, însă un lucru este sigur – ceaiul verde posedă multe beneficii, de la scăderea colesterolului la un somn sănătos.

Citit 1971 ori Ultima modificare Joi, 14 Februarie 2019 17:56