Vineri, 08 Martie 2019 02:00

Floră intestinală - echilibrată de polifenoli

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Potrivit unui studiu realizat anul trecut în cadrul Institutului de Ştiinţă şi Tehnologie a Alimentaţiei şi Nutriţiei al Consiliului Superior de Cercetare Ştiinţifică din Spania, consumul moderat de bere ar putea contribui la o mai mare diversitate a bacteriilor în flora intestinală. Studiul a fost realizat în Europa, pe un eşantion de 395 de subiecţi sănătoşi şi a analizat cantitatea şi frecvenţa consumului, activitatea fizică desfăşurată, alimentaţia şi starea generală de sănătate.

Flora intestinală este reprezentată de totalitatea microorganismelor vii care găzduiesc aparatul digestiv. Printre numeroasele sale funcţii, se evidenţiază protejarea sistemului imunitar, exercitând un efect de barieră şi ajutând la combaterea agresiunilor altor microorganisme, pentru a păstra integritatea mucoasei intestinale. În plus, ajută organismul să prelucreze anumite alimente pe care stomacul şi intestinul subţire nu le pot descompune şi contribuie la producţia de vitamine B şi K. O floră intestinală sănătoasă şi echilibrată este esenţială pentru asigurarea unei funcţii digestive adecvate.

Ce sunt polifenolii

Polifenolii reprezintă un complex de substanţe bioactive care ne ajută în lupta cu radicalii liberi şi reduc efectele toxice ale acestora. În plus, aceştia pot prezenta proprietăţi antiinflamatorii. Conţinutul de polifenoli din bere provine în cea mai mare parte din malţ, aproximativ 80-90%, iar 10-20% din hamei.Polifenolii sunt furnizaţi organismului nostru prin intermediul alimentelor pe care le consumăm şi sunt produşii intermediari ai metabolismului, ceea ce înseamnă că ajung în intestinul gros păstrându-şi integral proprietăţile, unde vor intra în contact cu flora intestinală. Aceasta îi va transforma în produşi cu o greutate moleculară mai mică şi cu proprietăţi importante în relaţia cu gazda. Studiile sugerează că polifenolii din bere pot influenţa compoziţia florei intestinale, favorizând dezvoltarea de bacterii benefice şi împiedicând proliferarea altor bacterii dăunătoare. Prezenţa bacteriilor benefice în organism ar putea fi asociată cu o mai bună sănătate a metabolismului.

Băuturi obţinute prin fermentare ajută flora intestinală

„Fermentarea care are loc în cadrul procesului de fabricare a berii creşte biodisponibilitatea nutrienţilor şi produce componente antimicrobiene, antioxidante, bioactive. Studii recente sugerează faptul că ar rezulta şi modificări în compoziţia microbiotei intestinale, atribuite acţiunii compuşilor fenolici după consumul de băuturi obţinute prin fermentare. Berea este una dintre cele mai populare băuturi dintre cele obţinute prin acest proces, ce poate asigura organismului nostru minerale, vitamine din grupul B şi carbohidraţi, fiind, în acelaşi timp, o sursă extraordinară de antioxidanţi, desigur, în condiţiile unui consum moderat”, spune dr. Corina Zugravu, Preşedintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie.

Citit 1975 ori Ultima modificare Duminică, 10 Martie 2019 02:37