Sâmbătă, 21 Martie 2020 00:00

Fonduri europene pentru afaceri 2020: Câte 50.000 Euro pentru tinerii fermieri

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Românii cu vârste de până la 40 de ani care își deschid o fermă vor putea obține fonduri europene de 50.000 de euro, în anumite condiții, pentru dezvoltarea afacerii agricole, prin linia de finanțare dedicată tinerilor fermieri care urmează să se deschidă și în anul 2020, conform unei propuneri de Ghid al solicitantului scoasă, miercuri, în consultare publică.

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat versiunea consultativă a Ghidului solicitantului pentru submăsura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tânărului fermier” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020.

Perioada de consultare publică este de 10 zile calendaristice de la data publicării pe site, respectiv până la 14 martie 2020.

Toți cei interesați pot să transmită propuneri sau observații pe adresa de e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Sprijinul public acordat prin intermediul submăsurii (sM) 6.1 este 100% nerambursabil și este în valoare de maximum 50.000 de euro.

Banii europeni se acordă în baza unui plan de afaceri, sub formă de primă în două tranșe, astfel: 75% din cuantumul sprijinului la semnarea Contractului de finanțare și 25% din cuantumul sprijinului se va acorda în funcţie de implementarea corectă a Planului de afaceri, fără a depăși 3 ani sau 5 ani pentru exploatațiile pomicole.

Solicitanții eligibili pentru sprijinul nerambursabil acordat prin această linie de finanțare sunt tinerii fermieri care se instalează ca unici șefi al exploatației agricole și persoanele juridice cu mai mulţi acţionari, unde un tânăr fermier se instalează și exercită un control efectiv pe termen lung în ceea ce privește deciziile referitoare la gestionare, la beneficii și la riscurile financiare legate de exploatație.

Conform art. 2 din R(UE) nr.1305/2013, „tânăr fermier” înseamnă o persoană care:

are vârsta de până la 40 de ani la momentul depunerii cererii,

deține competențele și calificările profesionale adecvate,

se stabilește pentru prima dată într-o exploatație agricolă ca șef al respectivei exploatații.

Pentru a fi eligibilă, exploataţia trebuie să îndeplinească cel puțin următoarele condiţii la solicitarea finanțării:

să aibă o dimensiune economică cuprinsă între 12.000 – 50.000 SO (producție standard),
să fie înregistrată ca microîntreprindere sau întreprindere mică
să fie înregistrată în Registrul Unic de Identificare – APIA, în Registrul agricol și/sau în Registrul exploatațiilor – ANSVSA.

Așa cum a relatat anterior StartupCafe.ro, un buget de peste 42 de milioane de euro va fi disponibil pentru lansarea în 2020 a liniei de finanțare prin care tinerii fermieri primesc fonduri europene de câte 50.000 de euro.

Sesiunea de depunere a cererilor de finanțare pentru Sumbăsura 6.1 a Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) - Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri ar urma să fie lansată în anul 2020 în luna aprilie, potrivit calendarului estimativ emis de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.

Citit 8723 ori