Miercuri, 16 Septembrie 2020 18:00

Legea pensiilor a fost modificată. Măsura a intrat în vigoare de pe 13 septembrie 2020

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Legea pensiilor a fost modificata. Potrivit ultimelor masuri, a fost extinsa lista localitatilor in care locuitorii se pot pensiona mai devreme, fara a fi penalizati. Decizia a fost luata dupa intrarea in vigoare a Legii nr. 201/2020.

Romanii care locuiesc sau au locuit cel putin 30 de ani in localitatile aflate pe lista noii legi se pot pensiona mai devreme, fara a fi penalizati. Mai exact exte vorba despre Legea nr. 201/2020 – modificata alin. (5) al art. 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice care a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 833 din 10 septembrie.

Mai mult, prezenta lege aduce modificari alin. (5) al art. 65 din Legea nr. 263/2010 prin introducerea mai multor localitati in lista actuala fara a modifica conditiile de pana acum, anunta ziarul financiar.ro.

Localitatile mentionate in lege sunt: Baia Mare, Calarasi, Copsa Mica, Drobeta-Turnu Severin, Slatina, Targu Mures, Tarnaveni, Turnu Magurele si Aninoasa, Baia de Cris, Baita, Brad, Calan, Certej, Criscior, Deva, Ghelari, Hunedoara, Lupeni, Orastie, Petrila, Petrosani, Soimus, Teliuc, Uricani, Vetel, Vulcan din judetul Hunedoara.

Alte localitati incluse in lista sunt: Abrud, Baia de Aries, Lupsa, Rosia Montana si Zlatna din judetul Alba; Slobozia din judetul Ialomita; Iacobeni si Vatra Dornei din judetul Suceava; Margina, Nadrag si Tomesti din judetul Timis; Berbesti si Ramnicu-Valcea din judetul Valcea.

Legea prevede ca de reducerea varstei standard de pensionare cu doi ani beneficiaza persoanele care au locuit cel putin 30 de ani in zonele afectate de poluare permanenta din cauza extractiei, prepararii si arderii carbunelui sau a sisturilor bituminoase, a extractiei si prepararii minereurilor de uraniu, a extractiei si prelucrarii minereurilor feroase si neferoase cu continut de praf sau de emisii de gaze cu efect de sera, de amoniac si derivate de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat si siliciu ori de radiatii din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice si/sau de cocs metalurgic din mai multe localitati, pe o raza de 8 km in jurul acestora.

Citit 5659 ori