Miercuri, 12 Februarie 2020 12:00

Modificări masive la legea educației, votate în Senat

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Modificări masive la legea educației au fost votate în această seară, în Senat, cameră decizională în acest caz. Numărul copiilor în grupe este scăzut la 17 în grădiniță, 22 în învățământul primar și 26 în gimnaziu și liceu, potrivit proiectului de lege inițiat de UDMR și aprobat astăzi la vot final de senatori. Proiectul prevede că, în situații excepționale, grupele de la grădiniță și clasele de elevi de la școală “pot funcționa peste efectivul maxim, cu cel mult 2 preșcolari/elevi, după caz, peste numărul maxim”, anunță edupedu.ro.

Legea votată astăzi prevede și decontarea navetei școlare și gratuitate pentru elevi la accesul la muzee, concerte, teatru, operă, film.

Senatul a adoptat astăzi – cu vot final – un proiect de modificare a legii educației, inițiat de mai mulți parlamentari UDMR.  Legea a fost adoptată tacit de Camera Deputaților în aprilie 2019, iar astăzi, 10 februarie 2020, a fost aprobată de Senat.

Pentru a intra în vigoare, legea mai trebuie promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Proiectul de lege votat astăzi prevede că, în învățământul preuniversitar, formațiunile de studiu cuprind grupe, clase sau ani de studiu, după cum urmează:

a) educația antepreșcolară [creșele]: grupa cuprinde în medie 6 copii, dar nu mai puțin de 3 și nu mai mult de 8;

Până acum, legea prevedea maximum 9 copii în grupa de creșă

b) învățământul preșcolar [grădinițele]: grupa cuprinde în medie 12 preșcolari, dar nu mai puțin de 6 și nu mai mult de 17;

Până acum, legea prevedea maximum 20 de copii în grupa de grădiniță

c) învățământul primar: clasa cuprinde în medie 17 elevi, dar nu mai puțin de 10 și nu mai mult de 22;

Până acum, legea prevedea maximum 25 de elevi în clasă în învățământul primar

d) învățământul gimnazial: clasa cuprinde în medie 22 elevi, dar nu mai puțin de 10 și nu mai mult de 26;

Până acum, legea prevedea maximum 30 de elevi în clasă în învățământul gimnazial

e) învățământul liceal și profesional: clasa cuprinde în medie 22 de elevi, dar nu mai puțin de 12 și nu mai mult de 26;

Până acum, legea prevedea maximum 30 de elevi în clasă în învățământul liceal și profesional

e1) învățământul dual: clasa cuprinde medie 22 de elevi, dar nu mai puțin de 12 și nu mai mult de 26;

“În situații excepționale, formațiunile de preșcolari sau de elevi pot funcționa peste efectivul maxim, cu cel mult 2 preșcolari/elevi, după caz, peste numărul maxim“, mai prevede proiectul de lege votat de Senat.

În prezent, legea modificată le permite școlilor și grădinițelor să încalce limitele, fără a prevedea un prag pentru excepții.

Contactat de Edupedu.ro, deputatul UDMR Szabó Ödön, unul dintre inițiatorii proiectului de lege, a declarat că “nu putem să desființăm toate școlile rurale. Trebuie să avem în vedere că există o regrupare naturală a instituțiilor de învățământ, dar nu poți duce chiar toți copiii în altă localitate. Nu poți duce zilnic sute de copii la 30-40 de km, copii din învățământul primar și gimnazial. Copiii din zona primară trebuie să încerci să-i ții în localitate. Dacă îi obligăm prin lege să meargă la școală, nu avem cum să nu mergem cu ei pe această zonă“.

“Și am readus posibilitatea de a se duce copiii la teatru. Coeziunea socială trebuie să fie susținută și sumele să nu fie un obstacol în a aduce copilul la teatru. Într-un oraș mare, teatrul este la colț, dar pentru o școală comunală dacă vrea un părinte să ducă copilul la teatru atunci deja transportul este un cost pe care orășeanul nu îl simte și trebuie să încerci să închizi anumite dezechilibre în societate. Nu poți să o faci decât susținând accesul copiilor la cultură”, a susținut Odon.

Legea adoptată astăzi prevede și că, “la solicitarea expresă a părinților, pot fi înscriși în învățământul preșcolar copiii cu vârstă de minim 2 ani, asigurându-se finanțarea de bază corespunzătoare, de la bugetul de stat, în baza costului standard per preșcolar stabilit prin hotărâre a Guvernului”.

Noua lege mai prevede că “nivelul antepreșcolar poate fi organizat în creșe pentru vârsta de 0-3 ani sau în grădinițe pentru vârsta 2-3 ani”. În textul adoptat astăzi se arată că grădinițele pot înființa grupe “pentru vârsta 2-3 ani”. Metodologia pentru organizarea unităților de educație timpurie antepreșcolară se stabilește de către Ministerul Educației, care concepe și curriculumul specific pentru copiii sub 3 ani. Personalul care va lucra la aceste grupe va trece de la primării, în gestionarea Ministerului Educației, similar statutului educatorilor.

Dragoș Drăgulescu, secretar de stat în Ministerul Educației responsabil cu relația cu Parlamentul, a declarat astăzi, înainte de vot, că “punctul de vedere al Ministerului Educației este nefavorabil. Avem în vedere modificarea esențială a unor articole din legea educației, aceste modificări nu au trecut prin prima cameră și nu avem o estimare a impactului la nivel bugetar. Vă mulțumesc.”

Citit 7916 ori Ultima modificare Miercuri, 12 Februarie 2020 11:41