Sâmbătă, 07 Decembrie 2019 00:00

Probleme pe piața muncii din România! Deficit major de muncitori în următorii ani

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

România are un potențial energetic considerabil, o economie dinamică în curs de dezvoltare și o șansă să creeze multe locuri de muncă verzi aliniate la nevoile viitorului. Potrivit analizei, ingineri de mașini electrice, energeticieni eolieni și marini sau specialiști forestieri sunt câteva din locurile de muncă care vor crește și apărea în România în următorii 5-10 ani.

Noua ediție a raportului regional Inovantage abordează viitorul locurilor de muncă din punct de vedere al sustenabilității. Adecco Group a decis să se implice în această conversație pentru a analiza modul în care educația și forța de muncă se pot conforma și adapta pentru a sprijini nevoile planetei.

Context pentru creștere sustenabilă
Dacă privim evoluția mediului din ultimii ani, observăm că planeta noastră a resimțit o scădere majoră a resurselor pentru generațiile care vin. Acest aspect poate fi preîntâmpinat numai dacă devenim sustenabili.

“Înverzirea” locurilor de muncă existente: pe măsură ce se va solicita ca procesele corporative de producție și operație să devină mai eficiente și mai verzi (sustenabile din punct de vedere ecologic), unele dintre listele de joburi disponibile vor include și ele responsabilități de mediu.

Cheia succesului în acest demers este integrarea curriculei de mediu la diverse niveluri de educație, incluzând școala primară, secundară, liceul, educația și pregătirea tehnică și vocațională, dar și învățarea pe termen lung.

Cum pot afacerile să creeze un impact semnificativ asupra obiectivelor dezvoltării sustenabile? Totul pornește de la un cadru pentru sustenabilitate. Încurajarea raportărilor și a investițiilor verzi la toate nivelurile de guvernanță corporativă, inclusiv IMM-urile, poate genera un interes sporit în privința investițiilor de mediu private, traduse în externalizări pozitive, în locul unei simple raportări pentru cheltuielile de protecție a mediului.

Spații de lucru sustenabile
Până în 2025, Millennialii – cei născuți între anii 1976 și 2001 – vor compune 75% din totalul global al forței de muncă. De aceea, companiile trebuie să-și ajusteze politicile pentru atragerea și retenția acestei generații.

Spre deosebire de generațiile trecute, care prioritizau banii, puterea și prestigiul, Millennialii sunt mai predispuși să muncească pentru cauze pe care le sprijină. 61% din angajații chestionați în urma unui sondaj internațional spun ca există mai multe șanse să rămână la o companie datorită programului de sustenabilitate al organizației. Aceștia nu numai că preferă să muncească pentru o companie verde, însă ar accepta chiar și o reducere cu 15% a salariului în cadrul unei companii sustenabile.

Din punct de vedere economic, locurile de muncă verzi ajută angajații să facă mai mult (îmbunătățesc productivitatea), reduc costurile operaționale (prin economisirea costurilor de energie), elimină deșeurile (prin materiale reciclabile/ regenerabile) și oferă flexibilitatea de a se adapta schimbării.

Serviciile viitorului: mediu și
sustenabilitate

La nivel global, 18 milioane de locuri noi de muncă (aprox. cât populația actuală a României) vor fi generate de economia verde până în 2030. Cea mai mare creștere se observă în meseriile solare, urmate de locurile de muncă din zona biomasei și a energiei eoliene.

Citit 8385 ori