Joi, 22 Iulie 2021 00:13

România ar putea câştiga sume mari de bani ca urmare a impozitării multinaţionalelor

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La nivel mondial se discută tot mai tare ideea impozitării unive a multinaţionalelor. Altfel spus, Uniunea Europeană a adoptat mai multe prevederi în acest sens. Dacă lucrurile decurg în această direcţie, România ar putea câștiga sume mari de bani ca urmare a impozitării multinaţionalelor care în aceste momente nu plătesc la statul român. Vă aducem aminte faptul că pe data de 1 iulie, 130 de ţări au ajuns la un acord de principiu pentru reformarea sistemului fiscal internaţional.

În această ecuaţie, România poate beneficia de sume importante de bani de la multinaţionale. Altfel spus, ţara noastră este o consumatoare de bunuri şi produse online:

„Fiind o ţară consumatoare de bunuri şi produse online, pentru anumite produse fiind chiar o piaţă de desfacere importantă, ne aşteptăm că România să beneficieze de aceste prevederi, în sensul că ar putea primi prin alocare o parte din profitul rezidual“, a explicat Teodora Alecu, director consultanţă fiscală al firmei de audit şi consultanţă KPMG.

Este necesară nevoia de a schimba modul de impozitare al multinaţionalelor

Istoric vorbind, marile corporaţii îşi impozitează profiturile în ţara în care este înregistrată societatea respectivă. Totuşi, de ceva timp s-a discutat despre nevoia de a schimba rata de impozitare şi modul în care firmele aleg să plătească, în cele mai multe situaţii, impozite infime. Altfel spus, impozitul ar trebui înregistrat în locul în care se află fizic consumatorul pentru că prin achiziţie firma generează profitul:

„Tradiţional, profiturile se înregistrează şi se impozitează de peste 100 de ani acolo unde este înregistrată societatea. Anvergura vânzărilor online a făcut să se dezbată nevoia de a schimba modul de impozitare, dând greutate şi locului unde se află fizic consumatorul, adică piaţa care, prin achiziţie, generează de fapt veniturile. Unele ţări europene chiar erau în proces de modificare a fiscalităţii tranzacţiilor digitale“, a mai spus Teodora Alecu. Acordul încheiat joi, 1 iulie 2021 şi prevede o impozitare minimă pentru toate multinaţionalele. Acesta a fost numit de către secretarul general OECD ca fiind un acord istoric:

”După ani de lucrări şi negocieri intense, acest pachet istoric de măsuri va garanta că marile companii multinaţionale plătesc partea lor justă de impozite pretutindeni în lume”, a declarat Mathias Cormann, secretarul general al OECD.

Citit 1536 ori