Joi, 23 Iunie 2022 09:48

Un angajat poate primi între două şi patru salarii în plus pe an

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Proiectul de lege privind creșterea salariilor nete a trecut tacit de Senat, nefiind dezbătut și votat în termenul legal.  Prin acest proiect parlamentarii vor să schimbe modul în care se acordă deducerile personale salariaților, astfel încât dările la stat să scadă, iar salariile nete ale acestora să crească. 

De amintit că deducerea personală reprezintă suma cu care se micșorează baza impozabilă a veniturilor salariale pentru ca, în final, salariatul să plătească taxe mai mici la stat. 

În primul rând, proiectul prevede renunțarea la pragul existent în prezent până la care se poate beneficia de deducerea personală. Singura condiție pentru acordarea deducerii personale va fi existența unor persoane aflate în întreținerea salariatului. 

În al doilea rând, deducerea va fi raportată la valoarea salariului de bază minim brut garantat în plată din fiecare an (anul acesta este de 2.550 de lei), nu la niște valori fixe, mult mai mici decât valoarea salariului minim, așa cum se întâmplă în prezent.

Concret, după cum apare în proiect, deducerea personală ar putea fi acordată astfel: – pentru contribuabilii care au o persoană în întreținere, deducerea personală va fi egală cu valoarea salariului de bază minim brut garantat în plată pentru anul respectiv;

– pentru cei care întrețin două persoane, deducerea va fi egală cu de două ori valoarea salariului de bază minim brut garantat în plată pentru anul respectiv;

– în cazul a trei persoane aflate în intreținere, deducerea va fi egală cu de trei ori valoarea salariului de bază minim brut garantat în plată pentru anul respectiv; 

– conform tiparului, dacă sunt patru persoane în întreținere, deducerea va fi egală cu de patru ori valoarea salariului de bază minim brut garantat în plată pentru anul respectiv.

De asemenea, proiectul modifică și valorile maxime ale veniturilor pe care le pot avea cei aflați în întreținere. Mai exact, persoana în întreținere va putea fi soția/ soțul, copiii sau alți membri ai familiei, rudele contribuabilului sau ale soțului/ soției acestuia până la gradul al doilea inclusiv, ale căror venituri, impozabile și neimpozabile, nu depășesc lunar valoarea salariului de baza minim brut garantat în plată pentru anul respectiv (în 2022, 2550 de lei), nu 510 lei, așa cum este stabilită acum limita. De amintit că, în prezent, salariații care au un venit lunar brut de până la 1.950 de lei (inclusiv) pot beneficia de o deducere personală de la 510 până la 1.310 lei, în funcție de câte persoane are în întreținere acel salariat. 

Trebuie menționat, de asemenea, că avantajul la solicitarea acestui drept este că salariații nu trebuie să se deplaseze pe la autoritățile statului ca să obțină deducerea. Trebuie depuse doar o serie de documente la angajator.

„Obligația stabilirii persoanelor aflate în întreținerea contribuabilului în funcție de care se atribuie deducerea personală este în sarcina plătitorului de venit din salarii, la funcția de bază”, prevăd normele de aplicare ale Codului fiscal. Angajatorul trebuie să-l întrebe pe salariat dacă are persoane în întreținere.

Întâi, salariatul trebuie să dea o declarație pe propria răspundere care să cuprindă informații personale și datele de identificare ale fiecărei persoane aflate în întreținere. Apoi, e necesară o declarație pe propria răspundere a celui aflat în întreținere (nu se aplică în cazul minorilor), unde trebuie precizat inclusiv venitul lunar obținut, dacă e cazul, pentru a fi comparat cu pragul de 510 lei. 

De asemenea, salariatul contribuabil trebuie să-i arată angajatorului și documentele care justifică legăturile de rudenie, veniturile ș.a.m.d. (certificate de naștere, căsătorie, adeverințe de venit ale întreținutului). Camera Deputaţilor este for decizional.

Citit 1552 ori