Miercuri, 06 Februarie 2019 17:45

12 cazuri de rujeolă

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

In judetul Mehedinti de la inceputul anului 2019 au fost inregistrate 12 cazuri de rujeola, izolate, la copii dupa cum urmeaza:

- Drobeta Turnu Severin– 4 cazuri
- Ilovat – 4 cazuri- Sat Dudasu
- Cerneti – 1 caz
- Simian – 1 caz
- Sat Plopi, Comuna Tamna – 1 caz
- Sat Copacioasa, Comuna Floresti – 1 caz

Rujeola este o infectie virala extrem de contagioasa, cauzata de virusul rujeolic, un virus din familia paramixovirusuri. Acest grup de virusuri cauzeaza in general afectiuni respiratorii. Rujeola se transmite pe cale aeriana, atunci cand o persoana infectata tuseste sau stranuta, dar si indirect prin intermediul obiectelor infectate.Virusul se raspandeste cel mai adesea in perioada de incubatie a bolii, atunci cand pacientul nu stie ca este bolnav si nu prezinta nici un simptom. Bolnavul este contagios cu 4 zile inainte ca eruptia cutanata tipica sa apara si inca 4 zile dupa aceea.

Simptomatologia se dezvolta de obicei in 8-12 zile de la expunerea la virus. Cu toate acestea, perioada de incubatie (perioada de timp scursa intre momentul infectarii si momentul aparitiei primelor simptome) se poate intinde pe un interval cuprins intre 7 si 18 zile.

Simptomele initiale includ:

- febra (38˚C sau mai mare)
- rinoree (scurgerea de secretii de la nivelul nasului), stranut
- senzatia de gat uscat, tuse persistenta
- cresterea in volum a ganglionilor latero-cervicali
- diaree
- oboseala, inapetenta (pierderea poftei de mancare)
- apare si  lacrimare ce da un aspect de “facies - plans”.

Aceasta simptomatologie se intinde pe o perioada cuprinsa intre 3 si 5 zile. Spre sfarsitul acestei faze, poate aparea la nivelul mucoasei bucale o eruptie sub forma unor puncte rosii cu un centru mic de culoare gri, denumita semnul Koplik, care dispare in aproximativ 18 ore si in locul ei apare eruptia tipica de rujeola:- apare mai intai la nivelul fetei si in spatele urechilor, pentru a se raspandi apoi pe intreg corpul- este insotita de obicei de febra pana la 40˚C sau mai mult, dar care scade in urmatoarele 2 zile- eruptia dureaza aproximativ 5 zile si poate fi insotita de o senzatie usoara de mancarime-  eruptia dispare in aceeasi ordine in care a aparut- dupa disparitia eruptiei, pe locul respectiv, pielea poate avea o tenta maronie, decolorata care dispare treptat.

Citit 2101 ori