Marți, 16 Iulie 2019 00:00

Deficitul bugetar pe primele 5 luni dublu fata de 2018 (partea a II a)

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Hai să luăm modelul maghiar. Noi am avut într-adevăr, statistic, propagandistic, o creștere economică de 5,1% pe primul trimestru, a doua din Europa. Cine a avut cea mai mare creștere? Ungaria cu 5.2% doar că aceasta având un jumăatate ca număr din populația noastră, un sferc ca suprafață, are o creștere economică sănătoasă, bazată pe producție și export. Ugaria a avut anul trecut excedent de balanță comercială de 5 miliarde de euro iar noi deficit de balanță comercială sau de cont curent de 15 miliarde de euro și anul ăsta ne ducem în 17 miliarde de euro. Tot acest exces de lichiditate din piață ca efect al majorărilor de salarii, pensii, etc, nu au făcut altceva decât să stimuleze importul pentru că industria românească este sublimă dar lipsește cu desăvârșire, noi finanțăm milioane de locuri de muncă în afară în loc să creăm locuri de muncă în România, să reindustrializăm România și se mai vede în încă un indigator, în inflație, avem 4,1-4,5% inflație, câtă vreme în Europa e undeva sub 2.
Anul acesta fondul de pensii este de 69 miliarde. Peste 3 ani de zile să-l dublezi... Criza vine anul viitor, nu o să putem plăti salarii babane.

Noi facem export de materii prime, exportăm buștean și cherestea în loc să exportăm mobilă, exportăm minereu de curpu și fier în loc să exportăm exchipamente și utilaje cu grad ridicat de prelucrare. Avem sute de miliarde de metri cubi de gaze pe platoul continental al Mării Negre. Avem niște concesionari, cei mai avansați sunt consorțiul OMV cu Exxon. Pot să înceapă exploatarea, producția comercială, undeva ca orizont de timp 2021 dar ce facem cu excedentul legal? Capacitatea lor de extracție este de 10 miliarde m3 anual. România are un cosum de 11 miliarde, asta înseamnă cu încă 10 miliarde dublăm, dar ce facem cu gazul că doar 3,2 milioane de gospodării sunt racordate la gaz – 33% câtă vreme la unguri 98% din gospodării sunt racordate la gaz, industria de preprocesare, de prelucrare petro-chimică am pus-o pe butuci, pe Nicolae l-am trimis la ocnele de sare, la tăiat de stuf în Deltă, am dat afară fără resentimente 40000 de oameni și acum din alea 15 miliarde de euro deficit de balanță comericală, 7 miliarde din importurile pe produse petro-chimice care se făceau în România până acum 5 ani. În paralel noi trebuie să creăm și industria că altminteri o să exportăm materii prime doar.
La modul foarte franc și sincer nu o să existe altă soluție, vor fi dați oameni afară de la stat. Eu nu am intrat în politică la 20 de ani, nu sunt un atârnător de afișe, am intrat la 45 de ani, la anul mă retrag la vatră, nu mă mai interesează polititicul, nu mai candidez pentru nicio funcție, am ajuns la concluzia că țara asta nu se mai face bine și atunci nu are sens să ne pierdem vremea unii cu alții. O să mă întorc acolo unde știu să-mi fac și eu lucrul. Fiecare e bine să stea în pătrățica lui, dar nici nu pot accepta această explozie instituțională.

Criză, necriză, restructurarea, eficientizarea aparatului bugetar, reforma statului într-un cuvânt se face în primul an, în al doilea an de mandat. Cu doi ani de zile înainte de alegeri trebuie să te reîmprietenești cu poporul să-i dai iarăși pomeni. Avem 3200 de primării din care 443 de primării sunt sub 1500 de locuitori, încalcă legea pentru că, ca să ajungi la rangul de comună trebuie să ai minim 1500. Noi avem nevoie de niște unități administrative puternice cu populație la care poți să te încadrezi, să aduci și fonduri europene. Noi încă avem o administrație medievală. România poate fi caracterizată, țara celor 10000 de Km de drumuri de pământ, țara în care 2/3 din satele și comunele țării nu au acces la gaz, canalizare, apă curentă și asfalt.
An de an băgăm în administrația locală, cea mai mare gaură a bugetului de stat 35 de miliarde de euro.
Tot ce înseamnă sistem administrație, buget, legea achizițiilor.
S-ar putea să ne schimbă părerea în curând despre doamna Dăncilă. Un prim-ministru care are curaj și care a luat niște decizii în ceea ce privește pe niște intangibili. Trebuie să vină cu o restructurare reală a guvernului, mai puține ministere și oamei competenți, pentru că din păcate e multă mediocritate în administrarea țării, la nivel guvernamental sau la nivelul autorităților statului. Dacă se vine cu o garnitură de oameni tineri, competenți, cu background profesional, cu viziune, cu curaj, pe care să-i vezi în fiecare zi în șantier să-i vezi la marile proiecte europene sau cu finanțare de la bugetul de stat, PSD-ul se poate reinventa, se poate recredibiliza social și relegitima politic. Important e ca ei să înțeleagă și să livreze în al doisprezecelea ceas reformă.
Este o legislație defectuasă în special pe zona de achiziții publice și oficiul juridic al aceste autorități sau ministere este sublim sau lipsește cu desăvârșire pentru că acceptă contracte impuse de la consorțiile care câștigă licitațiile fără clauze prin care să poată fi trase la răspundere. Spre exemplu la Catedrala Mântuirii Neamului, constructorul este unul dintre cei mai mari din România. Avea un termen de finalizare, era acum un an și jumate. Preoții le-au facturat deja penalități de întârziere de 6 milioane de euro. Ei știu să facă business.
Noi trebuie să aducem și în administrație și la nivelul acestor companii mari la nivelul ministerelor, oameni de calitate, să promovăm meritocrația nu doar mediocritatea cum am făcut în ultimii 30 de ani.

Citit 10324 ori