Vineri, 10 Decembrie 2021 11:58

În ce condiții se aplică Certificatul Verde la locul de muncă

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Legea care va face ca certificatul verde să devină obligatoriu la locul de muncă a mai suferit noi modificări. Prima modificare este legată de numele documentului, și conform propunerii acesta se va numi, probabil, ,,STOP COVID”. Alexandru Rafila a confirmat această modificare. O altă modificare notabilă ar fi să se țină cont de toate cele trei variante ale legislației Uniunii Europene. 

Noua lege modifică numele certificatului verde în ,,STOP COVID”

Încă de luni se duc negocieri ample asupra viitoarei legi ce va face ca certificatul verde să devină obligatoriu la locul de muncă. Alexandru Rafila, în intervenția de aseară, anunța noi modificări ale legii. 

Prima este denumirea certificatului verde care se va schimba în ,,STOP COVID”. O altă modificare, accentuată de ministrul Rafila, este să se țină cont de toate cele trei variante ale legislației Uniunii Europene. Pe de altă parte, PSD nu este de acord nici cu actualul nume, dar nici cu cel vechi de certificat verde, și ar dori schimbat în „certificat de boală”.

Premierul Nicolae Ciucă declara la finalul ședinței de ieri că este de acord cu propunerile făcute de Alexandru Rafila, spunând că se caută cele mai bune variante de a se implementa viitoare lege:

„Asta am discutat şi am solicitat domnului ministru să avem partea acesta de aplicabilitate a lui dependentă de indicatorii de incidenţă.

Sunt de acord ca Parlamentul să dezbată şi să aleagă cea mai bună variantă”, declară premierul. 

Legea, motiv de ceartă între PSD și PNL

În afară de propunerile de până acum, majoritatea acceptate de toate părțile implicate în coaliție, există totuși un punct care a devenit mărul discordiei între PSD și PNL. Pe de-o parte PSD vrea să fie scoasă din lege punctul care face referire strictă doar la cadrele medicale și didactice, trimițând deja o nouă variantă către comisiile de specialitate din Parlament. De cealaltă parte, PNL nu este de acord cu demersul partenerilor social-democrați, și declară că vor aduce noi amendamente asupra acestui punct din lege.

De altfel, ministrul Alexandru Rafila, tot marți, declara că actualul proiect de lege a suferit mai multe modificări, încă de la primul său draft, cu mai multe amendamente aduse de UDMR, PNL și PSD.

„Proiectul de lege a avut două tipuri de amendamente. Unele au venit din partea coaliției majoritare PNL-USR-UDMR, un amendament din partea PSD, care a fost respins. E un proiect care a fost prost scris. El creează mai multe probleme decât generează soluții.

Pentru că face câteva lucruri care sunt inacceptabile, creează discriminări între diferite categorii sociale, impune, de exemplu, plata testelor de către personalul medical, cei care nu doresc încă să se vaccineze, și lucrul ăsta nu cred că este suportabil de către sistemul medical în momentul de față. De aceea noi am și propus un moratoriu.”, spune Alexandru Rafila.

Condițiile pentru certificatul verde obligatoriu la locul de muncă

În proiectul de lege este pevăzut ca angajatorii să le ceară angajaților certificatul verde la locul de muncă, în mod obligatoriu, fie că vorbim de cei din privat sau de cei din sistemul bugetar. Legea mai prevede și gratuitatea testării angajaților, banii fiind subvenționați de stat. 

Amenzile propuse prin noua lege

În cazul în care un angajat nu va avea asupra sa, sau nu va dori să prezinte certificatul verde, i se va putea suspenda dreptul la muncă, fără plată, pentru 30 de zile.  Conform draftului, amenzile se ridică la sume extrem de mari, cuprinse între 50.000 lei la 100.000 lei, în cazul neprezentării certificatului, sau în cazul în care angajatorul omite să-l ceară. 

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat miercuri seară, la Antena 3; „Când vom avea o creștere de 3 saptamani consecutive vom apela la acest instrument”, a zis Rafila.  El a adăugat că se va renunța la certificat verde la locul de munca atunci cand se vor inregistra „doua saptamani de descrestere” a numarului infectiilor, cumulat cu scaderea incidentei infectiilor sub pragul de 1/1000. „Daca nu o sa avem trei saptamani de crestere nu o sa avem nevoie de certificatul Covid”, a mai spus acesta. 

„Nu trebuie neaparat sa astepti sa ai probleme serioase, trebuie sa actionezi din timp”, a spus Rafila.

Citit 1621 ori