Miercuri, 18 Mai 2022 14:21

Lista afecțiunilor ce pot conduce la anularea dreptului de a conduce o mașină

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Dacă perioada de valabilitate a permisului auto a expirat trebuie parcurse câteva etape pentru a obține un nou document valabil. Primul pas necesar pentru schimbarea permisului de conducere constă în efectuarea controlului medical și aici pot să apară o serie de probleme. 

În primul rând trebuie să știm că în România șoferii autovehiculelor din categoriile A, A1, A2, AM, B, B1 și BE sunt încadrați în Grupa 1, iar conducătorii vehiculelor din categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 și D1E sunt încadrați în grupa 2. Și pentru că cele mai multe permise de la noi sunt deținute de șoferii din Grupa 1 vom analiza toate problemele de ordin medical pe care le pot întâmpina atunci când doresc să-și reînnoiască permisul de conducere.

Așa cum spuneam există o serie de proceduri ce trebuie urmate de șoferi atunci când trebuie să-și schimbe permisul de conducere auto și cea mai importantă etapă presupune efectuarea controlului medical. 

Investigațiile medicale necesare pentru obținerea sau schimbarea permisului de conducere sunt următoarele: control medicină internă, control ORL, control oftalmologie, control ortopedie, control neurologie și control psihiatrie.

Aceste controale se efectuează în aceeași zi și dacă totul este în regulă se eliberează pe loc și fișa medicală necesară pentru schimbarea permisului de conducere. Ordinul Ministerului Sănătății 1.162/2010 pentru aprobarea Normelor minime privind aptitudinile fizice și mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul stabilește parametrii de verificare pentru șoferi.

Iată cum apar aceste norme în acest ordin:

Vederea

1.Toți solicitanții unui permis de conducere trebuie să se supună unui examen corespunzător pentru a se asigura că au acuitatea vizuală necesară pentru conducerea unui autovehicul.

Dacă există motive de îndoială cu privire la acuitatea vizuală a solicitantului, acesta este examinat de o unitate de asistență medicală autorizată. La examinarea respectivă se acordă o atenție deosebită următoarelor:

a) acuitatea vizuală;

b) câmpul vizual;

c) capacitatea vizuală în condiții de luminozitate redusă;

d) sensibilitatea la lumină puternică și contraste;

e) diplopia;

f) alte afecțiuni oculare care periclitează conducerea în condiții de siguranță.

În cazul conducătorilor auto și al candidaților la obținerea permisului de conducere a unui autovehicul prevăzut în grupa 1, permisul poate fi acordat în “condiții excepționale” atunci când standardele de câmp vizual și de acuitate vizuală nu pot fi respectate; în aceste cazuri, conducătorul auto și candidații la obținerea permisului de conducere a unui autovehicul trebuie să se supună unui examen medical efectuat de o unitate de asistență medicală autorizată.

Foarte important de reținut:

Persoanele care solicită un permis de conducere sau reînnoirea acestui permis trebuie să aibă o acuitate vizuală binoculară, dacă este necesar, cu lentile de corecție, de cel puțin 0,5, când se utilizează ambii ochi.

În plus, câmpul vizual orizontal trebuie să fie de cel puțin 120 de grade, extensia trebuie să fie de cel puțin 50 de grade la stânga și la dreapta și de 20 de grade ascendent și descendent. Nu trebuie să existe deficiențe pe o rază de 20 de grade față de axul central.

Auzul

Solicitanții care prezintă hipoacuzie profundă bilaterală care nu poate fi corectată la nicio ureche pot fi încadrați doar în grupa 1 dacă vehiculul dispune de oglinzi mai mari.

Pentru solicitanții care prezintă hipoacuzie cu sau fără corecție protetică, după caz, și care solicită permis auto pentru grupa 1 se eliberează avizul apt/apt condiționat, cu recomandarea echipării autovehiculului potrivit prevederilor de mai sus.

Handicap locomotor

Reamintim – aceste prevederi se aplică șoferilor din Grupa 1.

Eliberarea sau reînnoirea permiselor de conducere candidaților ori conducătorilor auto cu handicap fizic este posibilă, cu anumite restricții, numai cu avizul unei unități de asistență medicală autorizate, acordat în urma evaluării medicale a afecțiunii sau anomaliei respective și, în cazul în care este necesar, a efectuării unui test practic.

De asemenea, avizul acordat trebuie să precizeze ce tip de modificare este necesară la vehicul și dacă respectivul conducător auto trebuie să poarte un dispozitiv ortopedic, în măsura în care proba de verificare a aptitudinilor și comportamentului demonstrează că, utilizând un astfel de dispozitiv, conducerea vehiculului nu ar fi periculoasă.

Permisele de conducere pot fi eliberate sau reînnoite pentru orice solicitant care prezintă o afecțiune progresivă, cu condiția ca persoana cu handicap locomotor să fie examinată cu regularitate pentru verificarea capacității de conducere a autovehiculului în deplină siguranță.

În cazul staționării în evoluție a handicapului locomotor, permisele de conducere pot fi eliberate sau reînnoite fără efectuarea examinărilor medicale periodice.

Boli cardiovasculare

Trebuie să reținem că afecțiunile sau bolile cardiovasculare pot determina o alterare bruscă a funcțiilor cerebrale, care constituie un pericol pentru siguranța rutieră, reprezentând un motiv pentru interzicerea, cu titlu temporar sau permanent, a conducerii unui autovehicul.

În cazul următoarelor afecțiuni cardiovasculare, candidaților sau conducătorilor auto din grupele indicate le pot fi eliberate sau reînnoite permisele de conducere auto numai după ce afecțiunea în cauză a fost efectiv tratată și sub rezerva avizului eliberat de medicul de specialitate cardiologie.

Iată lista de afecțiuni cardiovasculare: 

bradiaritmii

tahiaritmii supraventriculare și ventriculare

simptome de angină

implantare sau înlocuire a unui stimulator cardiac permanent

implantare sau înlocuire a unui defibrilator

pierdere tranzitorie a stării de conștiență și a tonusului postural

sindrom coronarian acut

angină stabilă

intervenție coronariană percutanată

operație de bypass coronarian cu grefă

infarct sau accident ischemic tranzitoriu

stenoză semnificativă de arteră carotidă

diametru maxim al aortei mai mare de 5,5 cm

insuficiență cardiacă

transplant de cord

dispozitiv de asistență cardiacă

chirurgie valvulară

hipertensiune arterială malignă

tensiune arterială grad III

cardiopatie congenitală

cardiomiopatie hipertrofică fără sincope

sindrom de QT lung însoțit de sincope

În cazul următoarelor afecțiuni cardiovasculare, candidaților sau conducătorilor auto din grupele indicate nu li se pot elibera sau reînnoi permisele de conducere:

boli vasculare periferice – anevrism aortic toracic și abdominal, atunci când diametrul maxim al aortei este de natură să predispună la un risc semnificativ de ruptură bruscă și, prin urmare, la un risc de apariție a unui eveniment invalidant subit.

Citit 1695 ori