Joi, 08 Iunie 2023 19:05

MAI: Peste 4.100 de posturi de soldat gradat profesionist

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ministerul Apărării Naționale (MApN) informează marți că cei interesați se pot înscrie pentru posturile de soldat gradat profesionist până la data de 16 iunie. Potrivit MApN, sunt disponibile peste 4.100 de locuri în 34 de județe din țara, inclusiv în Capitală. Selecţia pentru profesia militară vizează potenţialul candidaţilor, capacitatea lor de a progresa, de a-şi dezvolta abilităţile și constă în evaluări şi examinări specifice care indică dacă şi în ce măsură un candidat poate face faţă cerinţelor profesiei militare şi mediului militar.

În cadrul selecției sunt parcurse mai multe etape eliminatorii: evaluarea psihologică; evaluarea capacităţii motrice; interviul de evaluare finală; examinarea medicală; examinarea medicală specifică şi/sau evaluarea psihologică a aptitudinilor speciale.

„Până la 16 iunie 2023 vă puteți înscrie pentru posturile de soldat gradat profesionist. Sunt disponibile 4159 de locuri în 34 de județe și în București. Selecția candidaților se va desfășura în perioada 22 mai – 23 iunie 2023.

Despre probele de selecţie citiţi aici: https://www.recrutaremapn.ro/selectie.php. 

Examinarea medicală va avea loc în perioada 06 iunie – 30 iunie 2023. Termen final de întocmire a dosarelor de candidat: 21 iulie 2023.

Condiţiile şi criteriile de recrutare pot fi consultate aici: https://www.recrutaremapn.ro/sgp.php. Se poate opta pentru orice post, indiferent de județul de domiciliu, dar înscrierea se face numai în judeţul în care candidatul domiciliază (viza de flotant nu se ia în considerare).

Cei interesați trebuie să se adreseze pentru mai multe informaţii şi înscriere la biroul informare-recrutare din cadrul centrului militar de care aparțin cu domiciliul. Adresele și numerele de telefon sunt disponibile aici: www.recrutaremapn.ro/contactbir.php.

Înscrierile NU se fac online”, a precizat MApN. De menționat că, oricine poate fi angajat într-o funcție de soldat gradat profesionist, chiar dacă nu are experiență militară anterioară. MApN transmite că pentru a ocupa un post trebuie îndeplinite criteriile de recrutare și selecție necesare, urmându-se apoi un program de instruire cu durata de 2-5 luni, desfăşurat într-unul din centrele de instruire/unităţile de instrucţie ale categoriilor de forţe ale armatei.

„Candidaţii nu susţin examene scrise (de cunoştinţe), însă sunt ierarhizaţi pe baza punctajului obţinut în funcţie de rezultatele înregistrate la probele de selecţie, de nivelul studiilor absolvite şi de media de la bacalaureat, dar şi de distanţa la care au domiciliul faţă de unitatea militară pentru care optează”, mai arată ministerul Apărării Naționale. 

Ministerul Apărării Naționale anunță că un exercițiu de mobilizare va fi organizat la mijlocul lunii iunie în județele Harghita și Covasna. Astfel, în perioada 12-16 iunie, în județele Harghita și Covasna se va desfășura „Exercițiul de mobilizare pentru verificarea stadiului pregătirii populaţiei, economiei și a teritoriului pentru apărare – MOBEX HR-CV-23, transmite MApN. Exercițiul este organizat în conformitate cu prevederile legii privind regimul stării de mobilizare parţială sau totală a forţelor armate şi al stării de război și ale actului normativ cu privire la pregătirea economiei naţionale şi a teritoriului pentru apărare. MOBEX HR-CV-23 are caracter de rutină, activități similare fiind organizate în acest an și în județele Timiș și Caraș-Severin, mai spun reprezentanții MApN.Un exercițiu asemănător s-a desfășurat în județele Harghita și Covasna și în anul 2015, aspect care a implicat chemarea rezerviștilor prin intermediul structurilor specializate ale Ministerului Afacerilor Interne, explică MApN.

„Acest tip de exercițiu, în care sunt angrenate și structuri din Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informații şi Serviciul de Telecomunicații Speciale, se planifică și se organizează pe timp de pace, în scopul verificării modului de realizare a completării cu resurse umane și materiale a structurilor cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale, a stabilirii coeziunii acționale între personalul militar activ și rezerviștii din rezerva operațională, precum și în scopul reantrenării rezerviștilor, prin derularea unor activități militare de instruire specifice fiecărui domeniu”, a comunicat MApN.

Citit 1759 ori