Joi, 23 Februarie 2023 08:24

O nouă creștere a salariului minim corect !

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

România mai are de trecut un hop european și anume până anul viitor va trebui să introducă așa-numitul venit european adecvat sau salariul minim corect, cum mai este folosit acest indicator. Directiva europeană cu privire la salariul minim adecvat a fost adoptată anul trecut de Parlamentul European, iar statele membre vor trebui să transpună, până în octombrie 2024, legislația europeană în cea națională. O analiză a EY România identifică problemele care vor putea apărea o dată cu preluarea în legislația autohtonă a directivei privitoare la salariul minim adecvat, susține Constantin Rudnițchi într-o analiză la RFI.

Sunt state europene care nu vor fi influențate de noile prevederi dintr-un motiv simplu și anume pentru că au salarii minime suficient de mari încât noile norme europene să nu schimbe situația. Nu este cazul României care are unul dintre cele mai mici salarii minime reglementate din Uniunea Europeană, aproximativ 600 euro, sumă brută. Mai jos sunt doar Bulgaria, cu 400 de euro, și Ungaria.

De pe această poziție din subsolul clasamentului salariilor minime la nivel european, România va avea multe complicații pentru implementarea unui venit minim european adecvat.

Trebuie să remarcăm și limbajul european care trece de la denumirea națională de salariu minim garantat la terminologia europeană care introduce termenul „adecvat”. Ideea de „adecvat” aduce în calcularea salariului un element extrem de complicat și anume asigurarea unui trai decent. Aici avem două probleme. Pe de o parte, este evident că diferite persoane au păreri diferite despre ceea ce reprezintă un trai decent. Nevoia de consum a unei familii sau a unei persoane poate fi subiectivă. Pe de altă parte, este cel puțin discutabil dacă o firmă poate fi obligată de către stat să plătească salarii adecvate unui trai decent.

Companiile au totuși întâi de toate o vocație economică, de a investi, de a obține profit, de a câștiga piața, și apoi, bineînțeles, de a răspunde unei nevoi sociale. Situațiile în care se află firmele pot fi diferite, astfel, unele companii pot face investiții, pot avea o perioadă complicată din punctul de vedere al vânzărilor, pot avea întârzieri ale încasărilor de la clienți sau pot avea profit sau pierderi. De aceea, impunerea unui salariu minim tot mai mare, adaptat la traiul decent al angajaților poate destabiliza o companie din punctul de vedere al cheltuielilor.

Acest lucru este foarte vizibil în analiza EY România. Astfel, salariul mediu brut este 7.107 lei, iar cel net ajungea în decembrie 2022 la 4398 lei. De asemenea, salariul minim brut este de 3.000 lei, iar cel net ajunge la aproximativ 1.900 lei.

Indicatorul cel mai complex este cel privitor la coșul minim de consum pentru un trai decent pentru o persoană adultă. Avem cifre diferite. Una este suma calculată de un institut de cercetări cu vederi puternic sindicale, alta este valoarea cuprinsă în legislația adoptată cu mulți ani în urmă, în vreme ce statistica oficială nu ne oferă niciun reper. Studiul companiei de consultanță citează un raport al Avocatului Poporului care fixează suma necesară pentru un trai decent la 2.708 lei pe lună.

Chiar dacă aceste valori sunt în mișcare, la fel ca economia, totuși se poate face un calcul al aplicării directivei europene în legislația națională. Ideea este că normele europene oferă multă flexibilitate decidenților locali încurajând luarea unei decizii în funcție de condițiile sociale, economice și evoluția indicatorilor macroeconomici.

Citit 1532 ori