Joi, 28 Ianuarie 2021 14:28

Pensia de stat va fi 32% din ultimul salariu doar în anumite condiții

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pensia de stat ar fi de aproximativ 32% din ultimul salariu daca nu ar exista pensiile private, este de parere Cristian Popa, membru al boardului CFA Romania.

„Calculele studiilor noastre arata ca dupa inflatie romanul mediu primeste, in termeni reali, de la pensia publica aproximativ jumatate din ceea ce contribuie in termeni reali. Intr-o lume fara pensii private ar trebui sa ne asteptam la 32% din ultimul salariu, pensie. Intr-o lume cu pensii private, cu 6% contributie, ar trebui sa ajungem undeva la 45%”, a mentionat Cristian Popa.

Acesta afirma ca sistemul public de pensii, din pacate, nu va putea plati pensii decente romanilor in viitor, din cauza evolutiilor demografice si a inversarii piramidei varstelor, lucruri care se combina cu faptul ca acest sistem nu acumuleaza active, nu acumuleaza capital, nu aduna bani undeva si investeste.

Sistemul se bazeaza, mai degraba, pe contributiile celor din campul muncii pentru a plati pensiile celor care sunt in varsta de pensionare, deci, cumva, se bazeaza pe faptul ca pensiile noastre vor fi platite din contributiile generatiilor viitoare. 

”Generatia noastra ar putea primi pensie publica de la stat de aproximativ 32% din ultimul salariu ceea ce pe standarde globale este destul de putin. Daca am avea 6% din salariul brut contribuit la sistemul de Pilon II pentru tot stagiul de cotizare am vorbi de o pensie crescuta de la 32% cat spuneam in scenariul doar cu sistem public la 45% din ultimul salariu, o crestere consistenta am putea spune”, a mai declarat Cristian Popa.

Avand in vedere realitatea in care traim, cele doua sisteme functioneaza cel mai bine impreuna.

„Este greu sa ne imaginam in prezent un sistem doar de Pilon II, la fel cum nu este bine sa ne gandim la un sistem doar de Pilon I. Pe termen lung, Pilonul II poate degreva Pilonul I de problemele structurale: imbatranire, emigratie, inversarea piramidei, de faptul ca nu acumuleaza active, insa pe termen scurt si mediu si fara aceasta acumulare de capital, parintii si bunicii nostri au si ei dreptul la o pensie decenta”, a mai afirmat economistul.

Potrivit lui, pentru asta exista Pilon I si avem in continuare nevoie de el.

„Deci credem ca un mix intre cele doua sisteme este ideal in prezent. Pentru noi, cei tineri, pensiile private sunt mai mult o obligatie fata de seniori”, a mai spus Cristian Popa. 

Pensii 2021: anunțul ministrului Muncii

Ministrul Muncii anunță că în zilele următoare va emite un ordin în privința evaluării dosarelor de pensie, astfel că în decursul unui an și jumătate să poată fi toate recalculate.

Raluca Turcan susține că de fiecare dată s-a anunțat când va fi posibilă o majorare, în conformitate cu legea 263, iar ideea unei majorări de pensii este ca ea să conducă și la creșterea puterii de cumpărare, nu la scăderea puterii, ceea ce ar însemna sărăcirea oamenilor și explozia tuturor prețurilor. 

„Cu 40% nu, dar putem să creştem punctul de pensie, aşa cum am şi făcut-o. (…) Anul acesta planul este următorul, pentru că vreau să lăsăm orice logică politică la o parte şi să le spunem oamenilor cum stau lucrurile: începem procesul de recalculare a pensiilor.

În zilele următoare voi emite un ordin prin care se evaluează toate dosarele de pensie, astfel încât ele să fie pregătite ca pe o nouă lege a pensiilor, bazată pe contributivitate şi echitate în sistemul de pensii, să putem ajunge, sper eu în maxim un an şi jumătate, la o recalculare a tuturor pensiilor în România”, detaliază oficialul. 

„Aceste dosare intră în pregătire cu toate componentele pregătite, astfel încât în momentul în care agreăm prin lege formula pe care vom merge cu recalcularea pensiilor, ele să poată să fie automat recalculate. Pentru asta ne trebuie aproximativ o mie de persoane angajate în Casele de pensii pe perioadă determinată, ne trebuie achiziţionate echipamente, softuri şi întregul proces este evaluat de specialiştii din Ministerul Muncii la doi ani, eu i-am rugat să facă lucrul acesta într-un an de zile. Am o părere personală şi pe care cred că o voi confirma cu date în perioada următoare, şi anume că în România s-au cheltuit bani enormi pe tot felul de cursuri de formare profesională, de reconversie profesională, care, de fapt, s-au dus în buzunarele unora şi beneficiarii nu s-au ales cu mare lucru”, a mai transmis Ministrul Muncii Raluca Turcan.

Citit 4419 ori