Joi, 20 Octombrie 2022 08:39

PROIECT: Cine poate ieși mai repede la pensie

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pentru a putea corecta o inechitate existentă în Legea Pensiilor, senatorii au adoptat un proiect de lege care prevede ca noi categorii de salariați să poată ieși mai devreme la pensie. 

În curând, dansatorii și soliștii de balet vor putea ieși la pensie înainte de a împlini 50 de ani, la fel ca balerinii și acrobații, dacă îndeplinesc condiția stagiului de cotizare minim.

Inițiatorii acestui proiect de lege consideră că măsura e absolut necesară, „având în vedere statisticile care relevă faptul că, după vârsta de 40 de ani, condiţia fizică, inclusiv musculatura dansatorilor şi soliştilor balet, este deteriorată, fără a mai putea face faţă prezentării spectacolelor la un nivel artistic de înaltă calitate sau de mai lungă durată şi faptul că în rândul salariaţilor dansatori din instituţiile de profil se constată că, după vârsta de 45 de ani, aceştia se află cel puţin opt luni din an în concedii medicale sau pe tratamente de recuperare a problemelor la ligamente şi fracturilor”.

Proiectul de lege este considerat adoptat tacit de Senatul de la București, după ce a fost depășit termenul de dezbatere și adoptare, chestiune care a fost constatată formal în ședința plenară de luni, 17 octombrie 2022, a senatorilor români. 

Documentul va merge către deputați, la votul decisiv. Atenție! Pentru a se putea aplica, acest proiect de lege trebuie să treacă de Camera Deputaților, să fie promulgat prin decret prezidențial și să fie publicat în Monitorul Oficial.

În prezent, numai balerinii și acrobații beneficiază de o vârstă standard de pensionare redusă. Femeile pot ieși la pensie la 40 de ani, iar bărbații se pot pensiona la 45 de ani, doar dacă au activat și cotizat cel puțin 20 de ani în locuri de muncă din domeniul artistic pentru care reducerea vârstei standard de pensionare este de 15 ani.

Balerinii, acrobații, dansatorii, jonglerii, clovnii, călăreții de circ, dresorii de animale sălbatice, soliștii vocali de operă și de operetă, instrumentiștii la instrumente de suflat și cascadorii fac parte din categoria oamenilor ale căror locuri de muncă se încadrează în condiții speciale. 

Potrivit Legii nr. 263/2010, care vizează sistemul unitar de pensii publice, din ianuarie 2023, va crește vârsta de pensionare pentru femei. Mai exact, de la această dată vârsta de pensionare pentru femei va crește la 62 de ani. Vârsta de pensionare crește gradual pentru femei până în ianuarie 2030, atunci când va atinge 63 de ani. De asemenea, va crește și stagiul de cotizare pentru femei la 32 de ani.

Vârsta standard de pensionare estede  63 de ani pentru femei şi de 65 de ani pentru bărbaţi, stagiul minim de cotizare este de 15 ani şi stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Atingerea acestor coordonate se realizează printr-o creştere graduală, conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 5 la Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, potrivit Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP).

De menționat că vârsta de pensionare creşte pentru bărbaţi – de la 64 de ani la 65 de ani, în intervalul ianuarie 2011 – ianuarie 2015, iar pentru femei – de la 59 de ani la 63 de ani, în intervalul ianuarie 2011 – ianuarie 2030. De asemenea, stagiul complet de cotizare în cazul femeilor creşte de la 28 de ani la 35 de ani, în intervalul ianuarie 2011 – ianuarie 2030, iar stagiul complet de cotizare în cazul bărbaților creşte de la 33 de ani la 35 de ani, în intervalul ianuarie 2011 – ianuarie 2015.

Citit 1669 ori