Vineri, 23 Iunie 2023 03:48

S-au schimbat regulile la vechimea în muncă. Ce categorie de pensionari primesc mai mulți bani la pensie

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ce se întâmplă cu vechimea la pensie și cine are șansa să beneficieze de o serie de avantaje? Lucrurile îi vor bucura enorm pentru anumiți angajați, după cum arată proiectul de lege care completează art. 13 din Legea nr. 213/2004.

Acesta a fost votat și merge spre promulgare la președintele Klaus Iohannis. Ce spune actul normativ? Că anumiți angajați vor putea să beneficieze de vechime în muncă în anumite condiții, față de cum era până acum.

În proiectul de lege se menționează că perioada lucrată de psihologi într-un cabinet individual, asociat, societate civilă profesională, în baza unui contract de muncă, va fi adăugată la vechimea în muncă. De asemenea, în actul normativ apar două noi rânduri interesante, iar vizați toți psihologii sunt.
Practic, se vorbește despre condițiile pe care un psiholog trebuie să le îndeplinească, astfel încât serviciile prestate să fie luate în considerare la vechimea în muncă.
Românii care pot avea vechime în plus la pensie

„Perioada în care psihologul cu drept de liberă practică își exercită profesia într-una din formele de organizare prevăzute la alin.(1) și furnizează servicii psihologice prin desfășurarea activităților prevăzute la art. 5, constituie vechime în muncă și în specialitate, cu excepția perioadei în care acesta a avut suspendată calitatea de membru al Colegiului Psihologilor din România, cu îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii:
a) serviciile psihologice furnizate au produs, în anul supus asimilării vechimii în muncă, venituri nete a căror valoare este cel puţin egală cu de 12 ori cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată stabilit, potrivit legii, pentru anul respectiv;

b) a achitat contribuţiile datorate bugetului asigurărilor sociale de stat, aferente perioadei prevăzute la lit. a)”, se arată în proiectul adoptat de Camera Deputaților.
Dacă aceste condiții sunt respectate, atunci, psihologii în cauză trebuie să dovedească acest lucru prin documente. Este vorba despre declarațiile fiscale, dar și declarațiile nominale ori individuale de asigurare în sistemul public de pensii, după cum mai arată actul normativ.

Citit 1837 ori Ultima modificare Duminică, 25 Iunie 2023 15:52