Marți, 23 Iunie 2020 02:06

Schimbare majoră în Codul Muncii! Legea a fost oficializată! Ce trebuie să știe angajații!

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Începând de duminică se va aplica legea care prevede că munca suplimentară excesivă a salariaților, printre alte fapte și va aduce amenzi mai drastice.

Actul normativ a trecut de două ori prin Parlament, înainte să fie oficializat aseară, după ce șeful statului a mai cerut reexaminara sa, notează avocatnet.ro.

Astfel, legea 85/2020 a apărut aseară în Monitorul Oficial și va intra în vigoare pe data de 21 iulie 2020, iar forma acesteia e neschimbată față de cea adoptată inițial de Parlament.

Potrivit legii, angajatorii vor putea fi sancționați pentru ”nerespectarea dispozițiilor privind munca suplimentară, cu amendă de la 1.500 de lei la 3000 de lei pentru fiecare persoană identificată ca prestând muncă suplimentară”, prevede aceasta.

Un angajator care încalcă prevederile referitoare la munca suplimentară riscă o amendă unică între 1.500 și 3.000 de lei, indiferenți pentru câți salariați s-a încălcat această lege. Începând de duminică, noul act normativ oficializat joi seară prevede că amenda se va aplica pentru fiecare persoană pentru care legea a fost încălcată.

Inițiatorii acestui act menționau că în România sunt dese cazurile în care salariații trebuie să presteze muncă suplimentară peste limitele legale. Iar în unele cazuri este vorba despre companii mari, cu mulți salariați, așadar amenda actuală de maximum 3.000 de lei nu prea i-ar descuraja pe angajatori.

În cererea de reexaminare a președintelui României, Klaus Iohannis, care a făcut ca documentul să se întoarcă în Parlament după prima adoptare, scria că, din moment ce parlamentarii vor amenzi mai dure doar pentru depășirea limitelor legale ale muncii suplimentare, atunci și legea ar trebui să prevadă numai acest lucru.

Actul normativ a fost adoptat
Însă actul adoptat inițial de Parlament, și care a rămas nemodificat la a doua adoptare, prevede amenzi mai dure pentru toate situațiile în care se încalcă regulile muncii suplimentare. Amenzile înăsprite se vor aplica și pentru munca suplimentară la salariații part-time, munca suplimentară făcută de salariații care încă nu au împlinit vârsta de 18 ani sau pentru neplata orelor suplimentare.

De asemenea, șeful statului a mai atras atenția asupra unei alte scăpări a parlamentarilor, sancționarea angajatorilor urmează să se facă pentru fiecare persoană identificată ca prestând muncă suplimentară. Nu este însă clarificat dacă amenda se ca aplica doar pentru salariații pentru care s-a încălcat legea su pentru toți salariații care au prestat muncă suplimentară, deși doar pentru unii s-a încălcat legea.

Parlamentarilor li s-a mai spus și că ar trebui să stabilească și o limită maximă cumulată a amenzii aplicabile unui angajator, atunci când sunt identificate mai multe persoane în cazul cărora s-a încălcat legea, iar actul nu conține o asemenea limitare.

Parlamentarii au decis să adopte legea exact în aceeași formă ca prima oară, fără a se ține cont de criticile șefului statului.

Citit 6809 ori