Miercuri, 13 Septembrie 2023 11:35

Schimbări la tichetele de masă!

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pachetul de măsuri fiscale va fi pus în dezbatere publică în această săptămână, spune Marcel Ciolacu. Prim-ministrul României amintește că este vorba despre măsurile fiscale pentru care și-a asumat răspunderea în Parlament.

Șeful Executivului precizează că totul va fi transparent și că nu va fi nimic de ascuns.De asemenea, el a mai spus că vor exista și zile speciale pentru depunerea amendamentelor.

„Cred că săptămâna aceasta vor fi ridicate pe site-ul Guvernului în transparență. Pe urmă își iau avizele, trec prin ședință de guvern, apoi sunt înaintate Parlamentului. Procedura e o săptămână, două. Nu o să fie nimic ascuns. Am mai auzit că vrea să facă cineva o moțiune de cenzură, dar de fapt e o șmecherie pentru ca nimeni să nu știe ce e acolo…, Fals. Vor fi și zile pentru depunerea amendamentelor”, spune Marcel Ciolacu.

Schimbări la tichetele de masă

Tichetele de masă s-ar putea schimba radical în România. Mai precis, există o propunere de renunțare la tichetul fizic și de acordare a sumei respective în numerar.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a precizat că acele companii care emit tichetele de masă au un comision de 3% la colectare și 3% emitere.

Premierul a precizat că nu este și cazul voucherelor de vacanță.

„Companiile care emit aceste tichete au ajuns la un comision destul de mare, din punctul meu de vedere, 3% la emitere, 3% la colectare… Din informațiile pe care le am eu… Dacă nu înțelegem că nu putem să avem profit excepțional, poate și cu 1% impozit cu doi angajați, eu astfel de șmecherii nu le mai accept. Atunci voi lăsa alternativă. Nu vorbim de voucherele de vacanță”, a precizat Marcel Ciolacu. Se cere păstrarea tichetelor de masă pe carduri

Pe fond, HORA a trimis o scrisoare prin care cere păstrarea tichetelor de masă pe cardurile specifice.

„Suntem îngrijorați de modul în care sunt anulate măsurile bune din România. Nu înțelegem măsura absurdă prin care s-a decis acordarea de tichete de masă și în bani și vă solicităm domnule premier, Marcel Ciolacu, să păstrați tichetele de masă așa cum sunt ele în România de peste 25 de ani, pe cardurile specifice de tichete pe care le folosesc deja peste 3 milioane de angajați. Nu creați o situație riscantă în care să fie pusă sub semnul întrebării singura masă certa a 3 milioane de oameni!”, arată HORA.

HORA mai spune că banii de pe aceste carduri sunt folosiți pentru a mânca la prânz. Dacă modul de acordare al tichetelor se va modifica, atunci banii ar ajunge în alte zone ale economiei.

„Cardurile de masă sunt acordate angajaților pentru a mânca la prânz, iar prin modificarea pe care intentionați să o faceți, riscați să deschideți o cutie a Pandorei și să schimbați în mod dramatic destinația acestor bani, transformandu-i în lichidități care vor ajunge în alte zone ale economiei, pe care acum încercați să le reglementați, cum ar fi jocurile de noroc. Conform unei analize a datelor financiare recente realizate de Frames, afacerile companiilor din zona de servicii de servire a mesei (COD CAEN 5610) ar putea înregistra o scădere de peste 6 miliarde de lei în 2024 prin adoptarea măsurii de a permite și acordarea în cash a tichetelor de masă”, mai arată HORA.

Tichetele de masă nu sunt un moft

HORA a mai precizat că bonurile de masă nu sunt un moft. De asemenea, a subliniat că, dacă se acordă doar bani, atunci oamenii fie vor economisii sumele, fie le vor folosi la alte lucruri, precum jocurile de noroc.

Potrivit HORA, bonurile de masă sunt o modalitate de protecție a angajaților. În România, 3 milioane de oameni beneficiază de bonuri de masă.

„(…) Ori dacă se renunță la toate aceste măsuri și se acordă doar bani, doar din dorința de a strânge mai mulți bani la buget, într-un final oamenii vor economisi sumele respective sau le vor folosi cum vedem des, din păcate, la jocuri de noroc și altele.

(…) tichetele de masă nu sunt un moft, acestea reprezintă o modalitate de protecție a angajaților, care trebuie să mănânce la prânz, tichetele de masă sunt o formă de grijă față de 3 milioane de români care prin acest instrument mănâncă cel puțin o masă pe zi”, arată HORA.

Nu în ultimul rând, organizația HORA a mai precizat că „tichetele

de masă înseamnă foarte mult pentru restaurantele și cantinele din România, sunt oxigenul care le asigură continuarea afacerii. Creșterea prețurilor la produsele alimentare impactează mult industria HORA din România și această noua decizie a Guvernului, de a permite acordarea tichetelor de masă în bani, va duce la scăderea dramatică a numărului de angajați care mâncau la prânz în cantine și restaurante”.

Citit 2324 ori