Sâmbătă, 09 Mai 2020 19:48

Statul oferă peste 40 de mii de euro. Cine poate beneficia

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ministerul Fondurilor Europene anunță alocarea unui buget 20 de milioane de euro, din care 14 milioane de euro va fi valoarea totală a schemei de ajutoare de minimis. Destinatari sunt studenții care vor să pornească o afacere.

Ministerul Fondurilor Europene anunță că studenții din România vor putea obține fonduri europene cu valori maxime de câte 40.000 Euro – 100.000 Euro pentru a-și deschide mici afaceri.

Oferta vine în cadrul noului program de finanțare Innotech Student 2020, conform propunerii oficiale de Ghid al solicitantului.

Astfel, a fost scos în dezbatere publică proiectul de Ghid al solicitantului pentru linia de finanțare Innotech Student 2020, din cadrul Programului Operațional Capital Uman 2014-2020.

Bugetul total alocat va fi de 20 de milioane de euro, din care 14 milioane de euro va fi valoarea totală a schemei de ajutoare de minimis care se vor acorda studenților care vor intra în afaceri.

Banii vor fi disponibili în aproape toată țara, cu excepția Bucureștiului și a județului Ilfov.

Se așteaptă crearea a 350 de firme

Din bugetul schemei de minimis se vor acorda fonduri nerambursabile unor studenți, pe baza unor planuri de afaceri, în funcție de numărul de locuri de muncă create, astfel:

– Ajutor de minimis mai mic sau egal cu 40.000 de euro – minim 2 locuri de muncă create;
– Ajutor de minimis cu o valoare mai mare de 40.000 de euro dar mai mică sau egală cu 60.000 de euro – minim 3 locuri de muncă create;
– Ajutor de minimis cu o valoare mai mare de 60.000 de euro dar mai mică sau egală cu – 80.000 de euro – minim 4 locuri de muncă create;
– Ajutor de minimis cu o valoare mai mare de 80.000 de euro dar mai mică sau egală cu 100.000 de euro – minim 5 locuri de muncă create.

Statul estimează că vor fi create astfel circa 350 de firme noi. Aceasta înseamnă că, în medie, fiecare firmă va primi 40.000 de euro după estimările MFE.

Ajutor în două tranșe
Ajutorul de minimis se va acorda în două tranșe, după cum urmează: tranșă inițială de maximum 75% din valoarea ajutorului de minimis, așa cum a fost acesta aprobat pe baza planului de afaceri și prevăzut în contractul de subvenție încheiat.

Respectiv tranșă finală, reprezentând diferența până la valoarea totală a ajutorului de minimis, după ce beneficiarul ajutorului de minimis face dovada că a ocupat locurile de muncă minime asumate prin planul de afaceri proporțional cu valoarea totala a ajutorului de minimis aprobat.

În cazul în care în maxim 6 luni beneficiarul ajutorului de minimis nu realizează ocuparea locurilor de muncă minime asumate prin planul de afaceri propoțional cu valoarea toală a ajutorului de minims aprobat pe baza planului de afaceri și menționat în contractul de subvenție, tranșa a doua de ajutor de minimis nu se mai acordă și se demarează procedurile legale de recuperare a tranșei I de subvenție acordate.

Ministerul Fondurilor Europene așteaptă propuneri si sugestii până la data de 4 mai 2020.

Citit 7536 ori