Marți, 12 Martie 2019 02:00

Stresul și efectele asupra oului și păsărilor- cu dr. Săndel Tudosie

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Creșterea păsărilor într-un mediu intensivizat face posibilă intervenția unui număr mare de factori stresanți care acționează inițial prin intermediul receptorilor de simț și apoi pe cale nervoasă și umorală asupra diverselor țesuturi și organe perturbând integritatea și funcționalitatea acestora. În aceste situații organismului este nespecific și se încadrează într-un tablou cu două componente reacționale principale:-componenta simpatico-adrenergică caracterizată prin activarea funcțională a talamusului și hipotalamusului și prin descărcări excesive de catecolamine și are ca obiectiv pregătirea organismuluipentru a face față agresiunilor neobișnuite (bătăi cardiace frecvente, hipertonicitate musculară, posibilă hiperglicemie etc.)-componenta hipofizo-suprarenală caracterizată prin creșterea secreției de ACTH dar și de hormoni corticoizi (cortizolul recunoscut medical ca hormon al stresului) cu efecte nefavorabile cum ar fi limfopenie, diminuarea răspunsului imun și dezechilibre hormonale.

Toate aceste aspecte sunt greu de vizuzlizat clinic la păsări; datorită descărcărilor de ACTH păsările pierd rapid în greutate și trec spre starea de epuizare. În acest timp intervin modificările și la nivelul altor organe ( cu reducerea în volum a tiroidei, a gonadelor, etc. În timp ce altele se hipertrofiază, exemplu corticosuprarenela care secretă în exces hormonul stresului); apare scăderea producției și stoparea creșterii.

Se spune că diferența majoră dintre găina normală și cea stresată este că ultima este crescută în spații restrânse, în baterii unde găinile erau înghesuite în cuști metalice ce le ofereau un spațiu limitat de desfășurare a activităților zilnice (hrănire, adăpare, mișcare, somn, etc.).Conform legislatiei comunitare, aceste baterii au trebuit să dispară la sfârșitul anului 2012 sau să fie modernizate. 

Bateriile moderne, conforme cu normele UE, sunt numite voliere sau cotețe mobilate deoarece în acestea găinile câștigă un surplus de spațiu dar cel mai bun sistem de creștere a găinilor ouătoare rămâne cel pe sol sau asigurarea condițiilor de creștere ecologice respectiv creștere în aer liber cu hrană ecologică certificată.Actualmente un ou ecologic este de 2-3 ori mai scump decât un ou provenit de la găinile crescute în baterii deci costurile de producere a ouălor eco- sunt mai mari. În ceea ce privește diferența dintre oul ecologic și cel provenit de la găinile crescute în sistem baterii există studii care arată că acestea din urmă secretă în cantități mari hormonul de stres dar nu se știe dar nu se știe în ce măsură acest lucru interferează cu sănătatea umană. Dacă se fac presupuneri de recunoaștere a oului eco- prin colorația gălbenușului, acestea nu au o bază științifică deoarece colorația este imprimată de componentele rației furajere în special de cantitatea de xantofile.

Citit 2295 ori Ultima modificare Marți, 12 Martie 2019 22:13