Joi, 14 Ianuarie 2021 08:27

Urmează schimbări de proporții în sistemul de pensii

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Noul ministru al Muncii, Raluca Turcan, vine cu o dezvăluire absolut șocantă. Un fost angajat din sistemul juridic încasează o pensie lunară de 78.634 de lei. Totul se întâmplă în condițiile în care această persoană ar fi trebuit să încaseze o pensie de doar 5.205 lei, dacă ar fi fost vorba să primească pensia pe sistemul de contributivitate.

Diferenţa dintre cuantumul care ar fi trebuit calculat pe baza contributivităţii şi pensia pe care o primeşte această persoană o reprezintă beneficii pe legi speciale. Acestea sunt făcute în Parlament de către PSD, spune Turcan. Ministrul Muncii propune să modifice sistemul care permite unui număr de 9.600 de persoane, beneficiari ai unor pensii de serviciu, să încaseze astfel de sume. Acestea sunt de zeci sau chiar de sute ori mai mari decât pensia minimă sau decât cea medie.

“Un element la care ţin şi care va defini mandatul meu de ministru al Muncii este acela al echităţii în sistemul de pensii. Pentru că eu nu pot să tolerez şi nici nu pot să dorm bine noaptea în condiţiile în care în momentul de faţă în România există pensionari care câştigă 78.634 de lei pe lună, în condiţiile în care contributivitatea ar acoperi o pensie de 5.205 lei, iar 73.429 reprezintă criterii favorizante din legile făcute de PSD în Parlament, nu de altcineva”, a declarat Raluca Turcan, conform Digi 24. 

“Din nefericire, aceasta va fi o problemă a oricărei iniţiative pe care noi o vom face în domeniul pensiilor pentru a aduce echitate în acest sistem, pentru că ajunge la Curtea Constituţională, mai devreme sau mai târziu, şi acolo am văzut, de fiecare dată, apărarea propriilor beneficii în detrimentul interesului public”, a susţjnut Turcan.

Discrepanțe mari între pensii

Turcan a mai spus că există pensii de 41.000 de lei, de 50.000 de lei, de 18.000 de lei lunar, în timp ce 900.000 de români trăiesc cu venituri de 800 de lei. 

“Este o realitate a României şi această realitate nu mai poate să continue la nesfârşit.  Ne arată lumea cu degetul şi sunt oameni care mor şi speră totuşi să fi ajuns la o pensie care să reflecte şi contributivitatea şi echitatea în societatea românească.

Soluţia o vom pune pe masă. Lucrăm în acest moment. Intangibil nu este nimeni pe lumea asta. Am identificat o soluţie, dar e un angajament pe care îl fac că nu voi vorbi despre acest lucru decât în momentul în care vom avea noi credinţa că este varianta constituţională”, a adăugat ministrul Muncii. 

Anunț de la Casa de Pensii pentru toți vârstnicii

Preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Buciu, afirmă că nu există întârzieri în ceea ce priveşte plata pensiilor aferente lunii ianuarie pentru toate categoriile de beneficiari. Așadar, vârstnicii n-ar trebui să-și facă probleme legate de eventuale întârzieri. 

„Niciun talon de pensie nu a fost tipărit sau retipărit greşit, ba dimpotrivă ne aflăm în graficul normal de plată al pensiilor către beneficiarii care au optat pentru plata pensiilor prin Compania Naţională Poşta Română, dar şi beneficiarii care au optat pentru plata pensiilor în cont curent, potrivit convenţiilor în vigoare”, precizează şeful CNPP. 

2021 vine, însă, și cu câteva schimbări legate de modul de calcul. Cei care acum au pensiile recalculate cu un stagiu complet de 20 ani se vor bucura mai puțin în 2021 de schimbările care vor surveni. Asta deoarece, la recalculare, stagiul complet va fi de 25 ani și chiar dacă sunt “asigurați” că le va rămâne în plată cuantumul cel mai avantajos, vor avea surpriza să constate că după un an, pensiile celorlalți vor crește iar ale lor vor rămâne la același cuantum, conform articolului 157 aliniat 3. din lege. Pe de altă parte, persoanele care s-au pensionat după 2011 vor observa o creștere moderată sau mai mică, deoarece la data pensionării au primit un indice de corecție care acum va fi exclus. 

Astfel, din punctajul total realizat, existent pe decizie, se va scădea punctajul obținut prin aplicarea indicelui de corecție, ajungându-se la o valoare mult mai mică a pensiilor. Diminuarea punctajului total înainte de a fi împărțit la 25 va fi cuprins între 6 și 20%.

Citit 4161 ori