Descriere generală
Amigdalita acuta sau angina acuta reprezinta o inflamatie a mucoasei faringiene aparuta de maximum doua saptamani.
Faringele este organul asezat la intretaierea cailor aero-digestive, motiv pentru care este atacat in mod continuu de agenti externi (virusuri, bacterii, praf, pulberi, aer rece), costituind poarta de intrare in organism pentru acestia.
El este un organ bogat in tesut limfatic care reactioneaza rapid la agentii patogeni prin formarea de anticorpi care sa-i contracareze.
Tesutul limfatic este organizat sub forma unui inel, asa-numitul inel limfatic Waldeyer constituit din amigdalele palatine, amigdala faringiana (vegetatiile adenoide) si amigdala linguala situata la baza limbii.
Amigdala faringiana (vegetatiile adenoide) este localizata median in nazofaringe la nivelul coanelor (deschiderea posterioara a nasului in faringe) si lateral de orificiile trompelor Eustachio (canalele care leaga urechea medie de faringe).
Amigdalele palatine sunt situate intr-o fosa (gropita) pe peretii laterali ai orofaringelui (ce corespunde cavitatii bucale). Ele se intind de la palatul moale-superior, pana la baza limbii-inferior, unde par sa se uneasca cu amigdala linguala.
Amigdalele sunt structuri alcatuite predominant din celule limfoide B, ce joaca rol in imunitate. Prin asezarea lor sunt expuse antigenilor inhalati sau ingerati ceea ce determina productia de imunogolbuline si limfocite.
Hiperplazia (marirea) acestor amigdale se pare ca este cauzata de proliferarea celulelor B in timpul expunerii prelungite la doze mari de antigen. Amigdalele sunt active imunologic intre 4 si 10 ani ca varsta si tind sa involueze la pubertate.
Clasificare
Cea mai cunoscuta clasificare a amigdalitelor cuprinde:
1. Anginele rosii (virale) care sunt cauzate de virusuri adenofaringo conjunctivale dar si celor din bolile virale contagioase ca oreionul, rujeola, poliomielita sau gripa.
2.Anginele eritemato-pultacee care sunt determinate de bacterii ca streptococul beta-hemolitic tip A, G sau C, Haemophilus influenzae, Branhamella catarralis, pneumococul, stafilococul auriu. Anginele streptococice de grup A reprezinta 20-40% din anginele copilului si 10-25% din cele ale adultului.
3. Anginele cu false membrane (angina difterica)
4. Anginele ulceroase (prin ulceratia invelisului epitelial) cuprind angina herpetica aftoasa, zoosteriana, pemfigoida.
5. Anginele ulcero-necrotice (ulceratia este profunda, cu necroza tesutului) cuprind:
- angina ulcero-necrotica tip Moure ce apare la tineri si este data de o asociere de germeni banali
- angina Plaut-Vincent data de asociatia fuso-spirilara, apare la tineri si are debut insidios
- angina scorbutica-in carentele de vitamina C
- angina gangrenoasa
6. Angine necrotice de origine hematogena ce apar in stari de imunodepresie prin exacerbarea virulentei germenilor saprofiti locali de obicei la debutul unor boli hematologice, cuprind:
- angina monocitara (din mononucleoza infectioasa) cu virus Epstein Barr, ce afecteaza in special copiii si tinerii.
- angina granulocitara (boala Schultze) caracterizata prin leucopenie cu neutropenie si agranulocitoza.
- angina leucemica.