Miercuri, 14 Iulie 2021 10:35

Cum poți să rămâi fără pensie, dacă faci asta

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În România, începe să fie din ce în ce mai complicat să lucrezi după ce ai ajuns la pensie, mai ales dacă te-ai pensionat anticipat. Deși s-ar putea să mai ai nevoie de bani din cauza pensiilor infime, acest detaliu nu reprezintă o soluție reală pentru toți.

 

Dacă ești o persoană pensionată anticipat sau anticipat parțial, ai posibilitatea să mai înregistrezi alte venituri, pentru a-ți rotunji banii din fiecare lună. Este însă foarte important să reții că nu mai poți fi salariat.

În acel caz, riști să rămâi fără pensie. Așa cum apare în Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, la articolul 114, în sistemul public de pensii, plata pensiei se suspendă atunci când „pensionarul, beneficiar al unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate parțiale”, realizează venituri lunare din salarii sau din funcții elective, atrage atenția Avocatnet.

Potrivit legii, în prima lună după ce te-ai angajat din poziția de pensionar anticipat, se va întrerupe automat plata pensiei. Nu trebuie neglijat nici faptul că în lege sunt trecute toate contractele individuale de muncă, astfel, nu contează dacă ți-ai propus să te angajezi cu jumătate de normă (part-time) sau cu normă întreagă (full-time). În ambele cazuri, rămâi fără posibilitatea de a mai încasa pensia.

Din ce poți să faci bani, dacă ești pensionat anticipat
Partea bună este că, la articolul 118, actuala lege a pensiilor atrage totuși atenția asupra unor situații excepționale în care poți să câștigi niște bani. Documentul stabilește că, printre alții, beneficiarii pensiilor anticipate sau anticipate parțial pot cumula pensia cu venituri realizate din activități dependente (dar nu și cele obținute în baza unui contract individual de muncă), activități independente și din drepturi de proprietate intelectuală.

Ca referință, Codul fiscal definește activitatea independentă menționată mai sus ca orice activitate desfășurată de către o persoană fizică în scopul obținerii de venituri, care îndeplinește cel puțin patru dintre următoarele criterii:

dispune de libertatea de alegere a locului și a modului de desfășurare a activității, precum și a programului de lucru;
dispune de libertatea de a desfășura activitatea pentru mai mulți clienți;
riscurile inerente activității sunt asumate de către persoana fizică ce desfășoară activitatea;
activitatea se realizează prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfășoară;
activitatea se realizează de persoana fizică prin utilizarea capacității intelectuale și/ sau a prestației fizice a acesteia, în funcție de specificul activității;
face parte dintr-un corp/ ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare și supraveghere a profesiei desfășurate;
dispune de libertatea de a desfășura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terțe persoane.

Citit 1459 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Iulie 2021 22:40