Joi, 02 Mai 2019 18:37

Dopul de cerumen (dop de ceară în ureche)

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

art 030519 04

Descriere generală

Cerumenul este o substanta secretata la nivelul conductului auditiv extern cu rolul de a proteja urechea externa. Ceara contine o substanta cu efect antibacterian, are un pH acid benefic pentru tegument si chiar retine corpii straini care patrund in ureche (praf, mici insecte etc).

Compozitia si aspectul secretiei ceruminoase difera in functie de rasa (mai uscat la rasa asiatica, mai bogat in lipide la rasa alba si afroamericani), in functie de varsta, sex si vechimea dopului ceruminos.

Obstructia conductului auditiv extern este determinata de acumularea de cerumen care este favorizata de tasarea lui frecventa (zilnica) cu betisoare igienice, de purtarea protezelor auditive, de purtarea castilor audio intraauriculare, de hipersecretia de cerumen si de tipul de canal auditiv (ingust, angulat).

Dopul de cerumen nu este contagios.

Simptomele dopului de ceară:

Dopul de cerumen poate fi mult timp asimptomatic, fiind descoperit intamplator la examenul clinic de rutina. Atata timp cat nu obstrueaza complet conductul auditiv extern, auzul se mentine in limite normale si pacientul nu prezinta nici un disconfort.

Atunci cand acumularea de ceara ocupa intreg lumenul apare scaderea de auz de 30-35dB (infundarea urechii), autofonia (perceperea accentuata a propriei voci), zgomote diferite in ureche (tiuit, vajait, pocnituri), senzatia de corp strain auricular, si, in anumite cazuri, chiar vertij si durere auriculara
Simptome de sinuzită

Investigatii radioimagistice si de laborator

Nu se folosesc in acest caz pentru ca diagnosticul de certitudine este exclusiv clinic.

Diagnosticul de dop de ceara

Se stabileste prin examinarea directa a urechii externe de catre medic (ORL-ist, de familie, pediatru).

Conduita terapeutica (tratament)

O data stabilit diagnosticul se procedeaza la extragerea dopului ceruminos de catre medicul ORL-ist, folosindu-se diverse metode.

Aspiratia auriculara este foarte utila in cazul unui dop moale sau daca se banuieste o afectare a integritatii timpanului sau inflamatia tegumentului conductului auditiv extern. Se pot folosi diverse instrumente adaptate pentru extragerea unui dop mai vechi sau mai dur.

De asemenea, se pot instila in ureche diferite solutii ceruminolitice pentru a usura indepartarea cerumenului. Spalatura auriculara cu jet de apa calduta se utilizeaza numai in cazul in care timpanul este integru si nu exista alta afectare a urechii externe.

Evolutie, Complicatii, Profilaxie:

Scaderea de auz determinata de obstructia canalului auditiv extern poate fi continua sau intermitenta. Prezenta unui corp strain in ureche, dopul de cerumen, favorizeaza aparitia infectiilor bacteriene si micotice, cu simptomele specifice: durere, scurgeri de lichid din ureche, prurit, caz in care pacientii ajung la medicul ORL-ist care pune diagnosticul si trateaza atat simptomele cat si cauza lor.

Alteori, in incercarea de a indeparta corpul strain banuit a fi in ureche, pacientul, prin manevrele de curatare efectuate acasa, produce leziuni traumatice ale tegumentului urechii externe si chiar ale timpanului (perforatii de timpan). In aceste cazuri, interventia medicului ORL-ist trebuie sa fie cat mai rapida.

Citit 2876 ori Ultima modificare Luni, 06 Mai 2019 23:00